Zoals gewoonlijk is het doel in Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl, om de acht Badges van de Sinnoh-regio te veroveren, waarna je je kracht mag meten bij de Pokémon League.

Nadat je de Champion bent geworden en de National Dex hebt bemachtigd, komt Roark naar je toe en vertelt je dat je alle acht de Gym Leaders dagelijks opnieuw kunt uitdagen. Ditmaal zullen ze een stuk sterker zijn en zullen hun teams bovendien volledig EV en IV getraind zijn!

Hieronder zie je welke krachtige Trainers de Gym Leaders vertegenwoordigen, zowel voor het worden van de Champion als erna.

#1 Oreburgh City Gym

Oreburgh City is een vrij eenvoudige Gym. Voordat je bij Roark kunt komen, moet je langs twee Trainers. Je hebt de optie om met ze te vechten, of je kunt de trappen gebruiken om om ze heen te lopen.

Helemaal bovenin de Gym zul je Roark, de Gym Leader, vinden. Spreek hem aan om het gevecht te beginnen!

Wanneer je Roark verslagen hebt, zal hij je je eerste Gym Badge overhandigen: de Coal Badge! Ook ontvang je vijfmaal TM76 Stealth Rock, en als klap op de vuurpijl krijg je ook een aantal Stickers.

De tweede keer geeft hij je één Stone Sticker A als beloning.

#2 Eterna City Gym

Wanneer je de Gym voor de eerste keer betreedt, zul je Gym Leader Gardenia meteen zien. Ze legt uit dat je pas met haar mag vechten wanneer je alle andere Trainers verslagen hebt. Ga door de deur naar binnen en je komt in een doolhof van bomen terecht.

 • Om de eerste Trainer te vinden, loop je eerst naar boven toe. Wanneer je bij de kleine rots komt, loop dan naar links tussen de bomen door, en dan meteen naar beneden. De Trainer verschuilt zich achter de bomen.
 • Voor de tweede Trainer loop je direct omhoog en dan links tussen de bomen door. Loop dan zo ver mogelijk naar beneden en ga tussen de twee rotsen door. Een stukje verder vind je de tweede Trainer.
 • Voor de derde Trainer loop je terug naar de ingang van het doolhof. Loop vanaf de ingang omhoog en neem de tweede afslag rechts. Je zult drie dunnere boompjes zien; de Trainer verschuilt zich achter een van de boompjes.
 • Ten slotte de vierde Trainer: ga weer terug naar de ingang en neem vanaf de ingang meteen de eerste afslag rechts. Volg het pad naar boven en aan het einde vind je de Trainer achter de bomen.

Nadat je alle Trainers verslagen hebt, kun je het opnemen tegen Gardenia. Je vindt haar achterin de Gym; spreek haar aan om het gevecht te beginnen.

Als je Gardenia weet te verslaan, zal ze je de Forest Badge overhandigen. Hiermee kun je de Cut Hidden Move gebruiken en zullen geruilde Pokémon t/m Lv. 30 je gehoorzamen. Ook ontvang je vijfmaal TM86 Grass Knot, en een set Stickers.

De tweede keer geeft ze je één Leaf Sticker A als beloning.

#3 Veilstone City Gym

De Veilstone City Gym bestaat uit 6 hokken en bevat een puzzel met partities die naar links en rechts kunnen schuiven. De partities kun je verschuiven door er van de linker- of rechterkant tegenaan de duwen. Om de Gym Leader te bereiken, kun je de volgende stappen volgen:

 • Loop eerst helemaal naar linksboven, en duw de partitie naar rechts.
 • Ga het hok aan de onderkant in het midden in, en duw de partitie naar links.
 • Loop een stukje omhoog en duw de partitie tussen de twee middelste hokken naar links.
 • Loop tussen het hok linksonder en het hok middenonder, en duw de partitie naar links.
 • Loop een stukje omhoog en duw nog een partitie naar links.
 • Ga helemaal naar linksonder en duw de partitie naar rechts.
 • Nu kun je door de linkse twee hokken naar boven lopen. Helemaal bovenin duw je de partitie naar rechts.
 • Ga het hok rechtsonder in en duw de partitie naar rechts.
 • Loop door naar het hok rechtsboven en duw de partitie naar rechts.
 • Ga helemaal naar rechtsboven en duw de partitie naar links.
 • Loop tussen de middelste hokken en de rechterhokken omhoog en duw de partitie naar rechts.
 • Nu kun je nog een stukje verder omhoog lopen. Duw de partitie boven je naar rechts.
 • Ga naar de rechterkant van de Gym en duw de partitie tussen de twee rechterhokken naar links.
 • Nu kun je door de rechtse twee hokken naar boven lopen. Helemaal bovenin duw je de partitie naar links.
 • Ten slotte kun je door de middelste hokken omhoog lopen en de Gym Leader bereiken!

Wanneer je klaar bent voor het gevecht, spreek dan de Gym Leader, Maylene, aan om haar uit te dagen.

Voor je overwinning zal Maylene je de Cobble Badge overhandigen. Hiermee zul je de Fly Hidden Move kunnen gebruiken, wanneer je deze bemachtigt hebt. Ook ontvang je vijfmaal TM60 Drain Punch en een aantal Stickers.

De tweede keer geeft ze je één Burning Sticker B als beloning.

#4 Pastoria City Gym

Om de Gym Leader in de Pastoria City Gym te bereiken, zul je een puzzel op moeten lossen waarbij je het waterniveau verhoogt of verlaagt.

Allereerst loop je naar boven over de planken, en vervolgens naar rechts en omlaag. Druk op de gele knop en het waterpeil zal dalen. Ga rechts twee trappen naar beneden (negeer de groene knop) en loop tussen de muren door naar boven. Klim daar weer de trappen op en druk op de groene knop om het waterpeil te laten stijgen.

Loop één trap af en langs de rechterkant omlaag. Volg het pad en je komt bij een blauwe knop uit, die het waterpeil verder verhoogt. Loop omlaag en negeer de gele knop links van je. In plaats daarvan loop je door naar rechts, over de planken heen. Ga vervolgens omhoog en je komt bij een groene knop. Druk op de knop en het waterpeil zal zakken.

Aan je rechterkant loop je vervolgens de trap af naar beneden. Negeer de twee knoppen links, en druk op de gele knop helemaal onderaan, die het waterpeil verder laat zakken. Loop dan terug omhoog, twee trappen op en twee trappen af, en vervolgens meteen naar links, tussen de muren door. Volg het pad de trappen op en druk op de blauwe knop om het waterpeil te laten stijgen.

Nu kun je naar rechts en omhoog lopen om de Gym Leader, Crasher Wake, te bereiken. Indien je je eerst nog even wilt voorbereiden, kun je langs de rand van de Gym teruglopen naar de ingang. Praat met Wake wanneer je klaar bent voor het gevecht.

Nadat je Crasher Wake verslagen hebt, zal hij je de Fen Badge overhandigen. Hiermee kun je de Defog Hidden Move gebruiken. Als je nu vier Gym Badges hebt, zullen geruilde Pokémon t/m Lv. 50 je gehoorzamen. Ook ontvang je vijfmaal TM55 Brine en een aantal Stickers.

De tweede keer geeft hij je één Cool Sticker A als beloning.

#5 Hearthome City Gym

In de Hearthome City Gym bereik je de Gym Leader door quizes juist te beantwoorden. Neem de eerste lift omhoog en je komt bij een bord met een vraag erop. Kies de deur die bij het juiste antwoord hoort om naar de volgende verdieping te gaan; kies je de verkeerde deur, dan zul je met een Trainer moeten vechten.

Hoewel je de Trainers in deze Gym allemaal kunt vermijden, is het geen slecht idee om er een paar uit te dagen. Sommige Trainers in de Gym gebruiken namelijk Drifloon – een Pokémon die normaal alleen op vrijdag verschijnt. Door nu tegen Drifloon te vechten registreer je hem in je Pokédex, iets wat na de Pokémon League van belang zal zijn.

De juiste antwoorden zijn:

 • What is 3 plus 5 plus 7? Antwoord: 15 (rechts)
 • What is 12 plus 28? Antwoord: 40 (midden)
 • What is 3 times 13? Antwoord: 39 (links)
 • What was the first room's answer? Antwoord: 15 (rechts)

Na de vierde quiz zul je de Gym Leader, Fantina, bereiken. Spreek haar aan om het gevecht te beginnen.

Voor je overwinning zal Fantina je de Relic Badge geven. Hiermee zul je de Surf Hidden Move kunnen gebruiken vanaf je Pokétch. Ook krijg je vijfmaal TM65 Shadow Claw en een set Stickers.

De tweede keer geeft ze je één Sinister Sticker B als beloning.

#6 Canalave City Gym

De Canalave City Gym bestaat uit een doolhof met platformen die een verdieping omhoog of omlaag brengen. Aan het begin zul je de keuze hebben uit vier platformen. Stap op het meest rechtse platform, wat je omhoog zal brengen. Volg het pad en na nog een aantal platform heb je de keuze om omhoog of naar rechts te gaan. Ga omhoog, en neem dan het bovenste platform (naast de Worker).

Blijf het pad volgen en je zult vanzelf bij de Gym Leader, Byron, uit komen. Spreek hem aan om het gevecht te beginnen.

Nadat je Byron verslagen hebt, zal hij je de Mine Badge geven. Hiermee kun je de Strength Hidden Move gebruiken vanaf je Pokétch, en zullen geruilde Pokémon t/m Lv. 70 je gehoorzamen. Ook ontvang je vijfmaal TM91 Flash Cannon en een set Stickers.

De tweede keer geeft hij je één Stone Sticker B als beloning.

#7 Snowpoint City Gym

De vloer van de Snowpoint City Gym is spekglad, waardoor je automatisch in een bepaalde richting blijft schuiven wanneer je erop stapt. De Gym Leader is helemaal bovenin de Gym, maar om haar te bereiken, zul je eerst de sneeuwballen in de Gym uit de weg moeten ruimen. Wanneer je van een helling naar beneden glijdt, zul je extra snelheid opbouwen; glijd je snel genoeg tegen een sneeuwbal aan, dan zal deze kapotgaan.

Om de Gym Leader te bereiken kun je de volgende stappen volgen. Tip: gebruik niet de analoogstick, maar beweeg je personage met de richtingsknoppen. Wanneer je op een richtingsknop drukt zal je personage in vakjes lopen, wat het verplaatsen door de Gym makkelijker maakt.

 • Vanaf de ingang: loop 3 vakjes omhoog en 1 naar rechts. Glijd dan naar rechts, je zult stoppen bij een sneeuwbal.
 • Glijd omhoog en vervolgens nog een keer omhoog.
 • Glijd naar links en je zult één sneeuwbal breken. Je komt tot stilstand op een trap.
 • Loop de trap op, waardoor je naar links glijdt.
 • Glijd vervolgens naar beneden, en stap links de trap op.
 • Glijd omhoog en vervolgens nog een keer omhoog, je stopt bij twee sneeuwballen.
 • Glijd naar rechts; je zult een sneeuwbal breken en stoppen op een trap.
 • Loop de trap op, waardoor je naar rechts glijdt.
 • Glijd omhoog en loop de trap op, waardoor je een klein stukje naar rechts glijdt.
 • Loop 1 vakje naar beneden, 1 naar links en glijd vervolgens omhoog; je komt bij de muur tot stilstand.
 • Glijd naar links, loop 1 vakje naar links en glijd dan naar beneden.
 • Glijd naar links; je zult drie sneeuwballen breken en bij de trap stoppen.
 • Loop de trap op waardoor je naar links glijdt.
 • Loop 1 vakje omhoog en glijd vervolgens naar rechts. Je zult twee sneeuwballen breken.
 • Glijd omlaag en dan naar links.
 • Loop de trap op waardoor je naar links glijdt.
 • Glijd omlaag en loop de trap op.
 • Glijd tweemaal omhoog waardoor je weer bij twee sneeuwballen stopt.
 • Glijd naar links tegen de muur aan, en vervolgens omlaag.
 • Glijd tweemaal naar rechts. Je zult drie sneeuwballen breken en op een trap stoppen.
 • Loop de trap op en glijd omlaag, en vervolgens naar links.
 • Loop de trap op waardoor je naar links glijdt.
 • Glijd omlaag en loop de trap op.
 • Glijd omlaag, dan naar rechts.
 • Glijd omlaag, en vervolgens omhoog. (Deze stap is om te zorgen dat je op de juiste manier op het sneeuwvlak staat.)
 • Glijd omhoog, dan naar links en dan omlaag. Je komt tot stilstand boven de twee sneeuwballen.
 • Glijd naar rechts, waardoor je de laatste sneeuwbal zult breken.
 • Glijd naar rechts en klim de trap op, waardoor je een klein stukje naar rechts glijdt.
 • Glijd naar beneden, je zult bij een sneeuwbal tot stilstand komen.
 • Glijd naar links, dan omlaag, dan naar links. Je zult weer bij de ingang komen.

Nu alle sneeuwballen uit de weg geruimd zijn, kun je vanaf de ingang recht omhoog glijden en de trappen op klimmen om de Gym Leader, Candice, te bereiken.

Wanneer je Candice hebt verslagen, zal ze je belonen met de Icicle Badge. Met deze Badge kun je de Rock Climb Hidden Move gebruiken via je Pokétch. Ook ontvang je vijfmaal TM72 Avalanche, plus een set Stickers.

De tweede keer geeft ze je één Cool Sticker B als beloning.

#8 Sunyshore City Gym

Om de Gym Leader te bereiken, zul je eerst weer een aantal puzzels moeten oplossen. In deze Gym bestaat de puzzel uit enorme tandwielen met platformen erop, die een kwartslag tegen de klok in draaien wanneer je op een groene knop gaat staan. Alle andere tandwielen zullen in verhouding van elkaar draaien.

De eerste kamer is vrij eenvoudig; loop over de tandwielen voor je en ga op de knop staan. Loop vervolgens omlaag en opnieuw het middelste tandwiel op. Druk op de knop en je kunt naar de volgende kamer lopen.

De tweede kamer is iets ingewikkelder en introduceert blauwe knoppen, die het tandwiel een kwartslag met de klok mee draaien. Loop het tandwiel linksonder op en stap drie keer op de blauwe knop. Loop dan naar beneden, en links de trappen op en af. Versla de Trainer en druk eenmaal op de blauwe knop linksboven. Loop vervolgens naar rechts en druk eenmaal op de groene knop. Nu kun je omlaag en naar rechts lopen om de volgende Trainer te bereiken. Loop vervolgens rechts de trappen op om de volgende kamer te bereiken.

In de derde kamer worden rode knoppen toegevoegd, die het tandwiel een halve slag laten draaien. Loop het middelste tandwiel recht voor je op en druk eenmaal op de rode knop. Vervolgens loop je opnieuw het tandwiel in het midden op, en dit keer druk je eenmaal op de rode knop aan de linkerkant. Ga links de trappen op en loop helemaal naar boven toe.

Loop het tandwiel met de groene knop op en druk tweemaal op de knop. Vervolgens kun je omlaag en naar rechts lopen om een blauwe knop te bereiken. Druk eenmaal op de blauwe knop en loop dan omhoog. Ga rechts de trappen af en loop naar helemaal naar beneden. Ga beneden het rechter tandwiel op en druk eenmaal op de rode knop. Loop vervolgens rechts weer de trappen op, helemaal naar boven.

Je kunt nu doorlopen naar de Gym Leader: Volkner. Spreek hem aan om het gevecht te beginnen.

Voor je overwinning zal Volkner je belonen met je achtste en laatste Gym Badge: de Beacon Badge. Hiermee zul je de Waterfall Hidden Move kunnen gebruiken, wanneer je deze gevonden hebt. Ook zullen alle geruilde Pokémon je gehoorzamen. Volkner geeft je ook vijfmaal TM57 Charge Beam en een set Stickers.

De tweede keer geeft hij je één Spark Sticker C als beloning.