Startpagina » Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl » Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl Walkthrough » Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl Walkthrough – Coal Badge

Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl Walkthrough – Coal Badge

Twinleaf Town

Je avontuur begint in het dorpje Twinleaf Town. Daal de trappen af, en je moeder zal je roepen: ze vertelt dat je rivaal naar je op zoek is. Ga dan je huis uit.

Loop naar het huis linksboven in Twinleaf Town, en wanneer je de deur open doet, komt je rivaal naar buiten stormen. Hij nodigt je uit om mee naar het meer te komen, maar dan realiseert hij zich dat hij iets vergeten is en rent hij weer naar binnen.

Ga het huis van je rivaal in en klim de trap op. Daar zul je je rivaal weer zien, die opnieuw naar buiten stormt. Verlaat het huis en loop naar het noorden om Route 201 te bereiken.

Zodra je op Route 201 komt zul je je rivaal weer zien. Hij maant je mee te komen naar het nabijgelegen meer, en zal dan achter je aanlopen. Loop naar links en jullie zullen al snel bij Lake Verity komen.

Lake Verity

Eenmaal bij Lake Verity aangekomen zullen jullie twee mensen zien: Professor Rowan en zijn assistent, Lucas of Dawn. Ze zullen al snel weer het meer verlaten, maar dan ziet je rivaal dat ze iets vergeten zijn: de koffer van de professor.

Dan worden jullie aangevallen door wilde Pokémon! Gelukkig bevat de achtergelaten koffer enkele Poké Balls om mee te vechten. Kies een starter-Pokémon om jezelf te verdedigen.

Welke starter-Pokémon moet ik kiezen?

In Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl kun je kiezen uit drie starter-Pokémon: Turtwig, Chimchar en Piplup. Ze hebben ieder hun eigen voor- en nadelen, maar uiteindelijk zijn het alledrie sterke Pokémon: er is geen verkeerde keuze!

  • Turtwig is een Grass-type Pokémon met een hoge Attack en Defense. Zijn Speed laat wat te wensen over, en de rest van zijn statistieken zijn gebalanceerd. Wanneer hij evolueert, krijgt hij er ook het Ground-type bij.
  • Chimchar is een Fire-type Pokémon met hoge Attack, Sp. Atk én Speed. Dit is een Pokémon die snel rake klappen kan uitdelen, maar met een ietwat lagere Defense en Sp. Def kan hij ze minder goed opvangen. Na zijn evolutie zal hij ook het Fighting-type hebben.
  • Piplup is een Water-type Pokémon met een hoge Sp. Atk en Sp. Def, maar een wat lagere Speed. Bij zijn evolutie krijgt hij het Steel-type, waardoor hij erg weerbaar wordt tegen aanvallen.

Na het kiezen van je starter-Pokémon zul je het opnemen tegen een Lv. 2 Starly. Dit gevecht zou een makkie moeten zijn met je nieuwe Lv. 5 Pokémon!

Na het gevecht komt de assistent van de professor terug om de koffer op te halen. Wanneer hij/zij hoort dat jullie de Pokémon gebruikt hebben, neemt hij/zij de koffer mee en loopt snel weer weg. Daarop besluiten jij en je rivaal om terug naar huis te keren.

Eenmaal terug op Route 201 zullen jullie Professor Rowan en Lucas/Dawn weer tegenkomen. De professor werpt kort een blik op jullie Pokémon, en loopt dan weer terug naar zijn lab. Lucas/Dawn stelt voor dat jullie ook het lab komen bezoeken en loopt dan ook weer weg.

Terug in Twinleaf Town vertel je je moeder wat er gebeurt is, en ze zegt dat Professor Rowan in het nabijgelegen Sandgem Town woont. Om het reizen makkelijker te maken, ontvang je een paar Running Shoes!

Met de Running Shoes kun je je een stuk sneller bewegen door de wereld. Er zijn twee manieren om te rennen:

  • Wanneer je de analoogstick ver genoeg in een bepaalde richting duwt, zul je automatisch rennen.
  • Indien je liever met de richtingsknoppen loopt, kun je de B-knop ingedrukt houden om te rennen.

Om Sandgem Town te bereiken, zul je Route 201 moeten doorkruisen. Verlaat Twinleaf Town richting het noorden en je zult Route 201 weer bereiken.

Route 201

Ga wanneer je Route 201 betreedt meteen naar rechts, dwars door het hoge gras. Opgepast: in het hoge gras kunnen wilde Pokémon verschijnen. Als je je partner-Pokémon wilt genezen, kun je terugkeren naar je huis in Twinleaf Town en met je moeder praten om uit te rusten.

Een stukje naar rechts kom je bij een splitsing. Loop door het hoge gras naar het noordoosten, en praat met de vrouw in het gras. Ze zal je een set Potions geven, hiermee kun je je Pokémon in het veld genezen zonder naar een dorp of stad terug te hoeven keren.

Blijf naar het noordoosten lopen en je bereikt al snel Sandgem Town.

Sandgem Town

Wanneer je Sandgem Town binnenloopt, staat Lucas/Dawn al op je te wachten. Je rivaal stormt het Pokémon Lab uit, waarna jij en Lucas/Dawn het lab binnengaan. Binnen zal Professor Rowan je toestemming geven om je starter-Pokémon te houden. Je krijgt nu ook de optie om hem een nickname (bijnaam) te geven. Later in het spel zul je deze nog kunnen veranderen.

Maar Professor Rowan heeft ook nog een taak voor je: hij wil dat je eropuit gaat om informatie te verzamelen over alle Pokémon die in de Sinnoh-regio leven. Antwoord Yes en je zult de Pokédex ontvangen!

Na nog een kort gesprek zullen jij en Lucas/Dawn het lab weer verlaten. Buiten neemt Lucas/Dawn je mee op een korte rondleiding door het dorp. Allereerst bezoeken jullie een gebouw met een rood dak: het Pokémon Center. Hier kun je je Pokémon gratis laten genezen als ze gewond zijn geraakt in een gevecht. Het gebouw met het blauwe dak is de Poké Mart; hier kun je allerlei handige voorwerpen en geneesmiddelen kopen.

Na de rondleiding stelt Lucas/Dawn voor dat je eerst terugkeert naar Twinleaf Town, om je moeder te laten weten dat je op reis gaat. Genees indien nodig je Pokémon, en verlaat dan Sandgem Town richting het westen om terug op Route 201 te komen.

Om snel terug te keren naar Twinleaf Town, kun je op Route 201 naar beneden lopen en van de heuveltjes omlaag springen, zodat je geen gevechten met wilde Pokémon krijgt. Eenmaal terug in Twinleaf Town praat je met je moeder. Na een kort gesprek ontvang je een Guidebook: een handig boek vol met tips voor je avontuur. Dan komt de moeder van je rivaal binnenlopen. Ze geeft je een Parcel en vraagt of je dit mee kunt nemen om aan je rivaal te geven. Wanneer je je huis verlaat, zul je ook je hoed ontvangen.

Keer terug naar Sandgem Town en ga door naar het noorden om Route 202 te bereiken.

Route 202

Eenmaal op Route 202 zul je al snel Dawn/Lucas weer tegenkomen. Hij/zij zal je een demonstratie geven hoe je Pokémon vangt. Vervolgens geeft hij/zij je een aantal Poké Balls en loopt dan weer door.

Volg het pad naar links en al snel zul je je eerste – en zeker niet je laatste – Trainer-gevecht hebben. Versla de Trainer en loop door naar rechts, waar nog een Trainer staat te wachten. Blijf het pad volgen naar het noorden en versla de Trainers op je weg. Uiteindelijk zul je bij Jubilife City uitkomen.

Jubilife City

Wanneer je Jubilife City binnenloopt, zul je meteen Lucas/Dawn weer treffen. Hij/zij vertelt dat je rivaal bij de Trainer's School is, en loopt dan weer verder. Loop ook door naar het noorden, waar je rechts van je het Pokémon Center en links van je de Trainer's School zult zien.

Genees je Pokémon indien nodig, en ga dan de Trainer's School binnen: het gebouw direct links van het Pokémon Center. Praat met je rivaal en je zult het Parcel overhandigen, die twee Town Maps blijkt te bevatten. Je rivaal zal je de andere Town Map geven. Hij vertelt dat zijn volgende doel de Gym in Oreburgh City is, en vertrekt dan weer.

In de Trainer's School vind je ook twee Trainers aan de rechterkant waar je het tegen op kunt nemen. Dit is zeker de moeite waard, want als je beide Trainers verslagen hebt, kun je met de jongen praten om 3 exemplaren van TM10 Work Up te krijgen!

In Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl werken TMs op dezelfde manier als in de originele games, Diamond & Pearl. Dat wil zeggen dat ze slechts eenmalig te gebruiken zijn! Denk dus goed na voordat je een TM-aanval aan een Pokémon leert.

Vergeleken met Diamond & Pearl, is het in Brilliant Diamond & Shining Pearl wel makkelijker om aan meerdere TMs te komen. Schroom dus niet om ze te gebruiken wanneer dit je team ten goede komt!

Verlaat de Trainer's School en loop naar het noorden. Je zult tegengehouden door een man die je vertelt over de Pokétch (Pokémon-horloge). Als je erin slaagt om drie clowns te vinden in Jubilife City en hun vragen juist te beantwoorden, zul je gratis een Pokétch ontvangen. De drie clowns vind je op de volgende plekken:

  • Voor de Poké Mart, in het oosten van de stad: antwoord Yes om Coupon 1 te ontvangen.
  • Voor de Pokétch Company, in het noordwesten van de stad: antwoord Yes om Coupon 2 te ontvangen.
  • Voor het TV-station, in het noorden van de stad: antwoord Yes om Coupon 3 te ontvangen.

Vlak bij de Pokétch Company, waar je Coupon 2 ontvangt, is een poort die naar Route 218 leidt. Op Route 218 valt momenteel nog weinig te zien, maar in het poorthuis wel: je kunt hier met een visser praten om een Old Rod te ontvangen.

Keer dan terug naar de man van eerder (je vindt hem tussen het Pokémon Center en de Trainer's School) om je Coupons in te leveren en de Pokétch te ontvangen!

De Pokétch is een onmisbare gadget voor iedere Trainer. Met dit handige horloge kun je niet alleen de tijd zien, maar ook verschillende apps gebruiken. Aanvankelijk bevat de Pokétch de Digital Watch (digitale klok), Calculator (rekenmachine), Pedometer (stappenteller) en de Pokémon List (Pokémon-lijst), maar later in het spel kun je nog meer apps toevoegen.

Je opent de Pokétch door op de R-knop te drukken. Druk nogmaals op de R-knop wanneer hij in beeld is om in en uit te zoomen. Wanneer je ingezoomd bent, kun je met het touch screen (in portable mode) of de analoogstick (in docked mode) de Pokétch besturen. De knop aan de rechterkant wisselt tussen de beschikbare apps. Wil je de Pokétch liever verbergen? Houd dan de R-knop een poosje ingedrukt en hij zal uit beeld verdwijnen.

Voordat je vertrekt: breng een bezoekje aan de Jubilife Condominiums, in het noordoosten van de stad. Praat met het meisje op de begane grond en ze zal je een Quick Claw overhandigen.

Oreburgh City ligt ten oosten van Jubilife City. Zorg dat je team klaar is voor een gevecht, en verlaat dan de stad richting het oosten (boven het Pokémon Center) om Route 203 te bereiken.

Route 203

Meteen wanneer je Route 203 betreedt, zal je rivaal verschijnen. Hij daagt je uit voor een gevecht!

Na het gevecht zal je rivaal gauw weer wegrennen. Genees je team indien nodig, en vervolg dan je reis naar het oosten. Aan je bovenkant kun je door het gras lopen of een Trainer verslaan om een Poké Ball te vinden. Loop dan over het grijze pad verder naar rechts en klim de trap op.

Blijf naar het oosten lopen en je zult bij een grotingang komen. Als je wilt, kun je een stukje naar links, door het hoge gras, om een Repel te vinden – handig als je even geen wilde Pokémon tegen wilt komen. Ga dan de grot in.

Oreburgh Gate

Wanneer je de grot binnenloopt, zal een man je tegenhouden om je driemaal TM98 Rock Smash te geven. Hij geeft je ook nog iets anders: de Hidden Moves app voor je Pokétch.

Anders dan in Pokémon Diamond & Pearl, is het in Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl niet langer nodig om Hidden Moves (HMs) aan je Pokémon te leren. Met behulp van de nieuwe Hidden Moves Pokétch-app kun je nu namelijk een wilde Pokémon oproepen om de move voor je uit te voeren.

De Rock Smash Hidden Move kan gebruikt worden om rotsen uit de weg te ruimen. Voordat je deze Hidden Move kunt gebruiken, dien je wel eerst de Gym Leader van Oreburgh City te verslaan.

Verderop splitst het pad zich af. Momenteel kun je nog niet naar boven, want het pad wordt geblokkeerd door rotsen. Loop daarom door naar rechts; na enkele Trainers zul je de uitgang bereiken.

Oreburgh City

Zodra je Oreburgh City betreedt, zul je meteen staande gehouden worden door een knul die je naar de Pokémon Gym brengt. Voor de Pokémon Gym vind je je rivaal, die vertelt dat de Gym Leader net vertrokken is naar de Oreburgh Mine. Vervolgens heb je de kans om de stad te verkennen.

Als je naar het gebouw helemaal linksboven in de stad gaat, kun je met een jongen aan de tafel praten om een Dusk Ball te ontvangen. Dit type Poké Ball werkt zeer goed 's nachts en in grotten en is dus perfect als je Pokémon in Oreburgh Gate of Oreburgh Mine wilt vangen. In het gebouw rechts hiervan vind je een meisje wat haar Abra wil ruilen voor jouw Machop; als je dit wil, kun je Machop vangen op Route 207 (ten noorden van Oreburgh City).

In het noordoosten van de stad vind je het Oreburgh Museum, waar op dit moment nog niet zo veel te doen is. Als je vanaf het museum naar rechts en beneden loopt, kom je bij een gebouw waar iemand je een Great Ball zal geven. Genees je Pokémon bij het Pokémon Center en loop dan naar beneden om bij de mijn te komen. Rechts van de ingang van de mijn kun je tussen de stijgers door lopen om bij een man en zijn Machop te komen; praat met de man om een Super Potion te ontvangen. Loop dan door naar beneden om Oreburgh Mine te betreden.

Oreburgh Mine

Rechts van de ingang zul je een voorwerp zien liggen; loop een klein stukje de trap af en naar rechts onder de lopende band door om de X Defense te bereiken. Ga dan verder de trappen af om dieper in de mijn te komen.

Loop door naar beneden en je zult bij een splitsing komen. De weg naar links lijkt geblokkeerd, maar je kunt langs de muur aan de onderkant lopen om langs de grote rotsen te glippen. Het maakt echter niet uit welk pad je kiest.

Pas op als met de mijnwerkers praat, want sommige zullen je uitdagen voor een gevecht. Blijf het pad volgen dat om de koolrots heen leidt, en je zult aan de onderkant een man zien staan tussen twee kleine rotsen. Spreek hem aan, en het blijkt Roark te zijn: de Gym Leader van Oreburgh City. Na een demonstratie van de Rock Smash Hidden Move, verlaat hij de mijn.

Een klein stukje links van Roark zul je een Escape Rope vinden, die je vanuit je Bag kunt gebruiken om direct naar buiten te teleporteren.

Nadat je Roark hebt gevonden in de Oreburgh Mine, zul je de Gym in Oreburgh City uit kunnen dagen. Je vindt deze links van het Pokémon Center.

Kan je team wel een boost gebruiken voor de Oreburgh City Gym? Breng dan een bezoekje aan Route 207, ten noorden van Oreburgh City. Op dit moment kun je nog niet door de route heen, maar in het gras kun je Machop vinden; een Fighting-type Pokémon die super-effectief is tegen Roark. Je hebt ook de optie om Machop te ruilen met een meisje in Oreburgh City voor haar Abra: een Psychic-type Pokémon die nu nog niet zo sterk is, maar na zijn evolutie een echte krachtpatser wordt.

Oreburgh City Gym

Oreburgh City is een vrij eenvoudige Gym. Voordat je bij Roark kunt komen, moet je langs twee Trainers. Je hebt de optie om met ze te vechten, of je kunt de trappen gebruiken om om ze heen te lopen.

Helemaal bovenin de Gym zul je Roark, de Gym Leader, vinden. Spreek hem aan om het gevecht te beginnen!

Wanneer je Roark verslagen hebt, zal hij je je eerste Gym Badge overhandigen: de Coal Badge! Ook ontvang je vijfmaal TM76 Stealth Rock, en als klap op de vuurpijl krijg je ook een aantal Stickers. Voordat je de Stickers kunt gebruiken, zul je echter nog even moeten wachten.

Na Oreburgh City ligt de volgende Gym die je kunt uitdagen in Eterna City. Omdat je op Route 207 nog niet verder kunt, is het voor nu tijd om terug te keren naar Jubilife City.