Startpagina » Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl » Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl Walkthrough » Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl Walkthrough – Mine Badge

Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl Walkthrough – Mine Badge

Wanneer je de Gym in Hearthome City verlaat, zul je Cynthia weer tegen het lijf lopen, die je bedankt voor je hulp eerder. Voordat ze vertrekt geeft ze je nog een tip: om de bibliotheek in Canalave City te bezoeken.

Nu je de Hidden Move Surf kunt gebruiken, kun je terugkeren naar enkele eerder bezochte gebieden om nieuwe voorwerpen te vinden:

 • Route 204: Sea Incense en HP Up.
 • Ravaged Path: Luck Incense en TM03 Water Pulse.
 • Valley Windworks: TM24 Thunderbolt en Max Elixir (verborgen bij de noordelijke windmolen).
 • Eterna City: PP Up (verborgen in het noordoosten).
 • Mount Coronet (tussen Route 207 en Route 208): Protein (noorden), Dawn Stone (zuiden).
 • Route 209: TM19 Giga Drain (rechts van het meisje verkleed als Pikachu).
 • Route 212 (noorden): Lum Berry en Tamato Berry (meer zuiden van Pokémon Mansion), Rose Incense (bloemenperk links van Pokémon Mansion).
 • Route 212 (zuiden): Protein (verborgen linksonder bij de bruggen), TM84 Poison Jab.
 • Pastoria City: Mystic Water.
 • Route 213: (Surf tussen rotsen door) Max Revive (links onderin), Party Sticker B (meisje met Wingull), Water Stone (rechts), Big Pearl (verborgen in het rif), Ribbon Stickers B en Ribbon Stickers D (van de twee zwemmers), Heart Stickers B (vrouw met Floatzel).
 • Route 214: Rare Candy.

Ook zijn er enkele nieuwe gebieden die je nu kunt verkennen. Indien je liever meteen door wilt met het avontuur, scroll dan verder naar het kopje Route 218.

Fuego Ironworks

Met behulp van Surf kun je een nieuw gebied bereiken: Fuego Ironworks. Deze fabriek staat ten noorden van Floaroma Town. Om hem te bereiken, ga je naar Route 205. Ga naar de rivier toe en druk op de A-knop om de Surf Hidden Move te gebruiken. Surf over de rivier naar het noordwesten en je bereikt Fuego Ironworks.

Wanneer je Fuego Ironworks binnen Surft, zul je aan je onderkant een ingang zien van Floaroma Meadow. Binnen zul je links bovenin een Miracle Seed vinden en ietsje ten zuiden van de ingang een Leaf Stone. Pas op dat je niet van het heuveltje af springt.

Aan de bovenkant van de rivier vind je helemaal links wat Berry-boompjes: Sitrus Berry, Wepear Berry en Kelpsy Berry. Rechts staat een boom waar je Honey op kunt smeren. Loop dan door het grasveld naar het noorden. Ga niet rechts de trappen op, want dan kom je weer op Route 205 uit. In plaats daarvan kun je de fabriek binnengaan. Rechts tussen het gebouw en de bomen kun je nog een Max Potion vinden als je je Dowsing Machine-app gebruikt.

Eenmaal binnen zul je zien dat de fabriek een groot doolhof is. Ga eerst naar links en stap op de pijl, die je naar links zal sturen. Loop door naar links, langs de overige pijlen, tot je bij de hoek bent; ga dan omhoog. Stap op de rechtse pijl omhoog (of de linkse als je een extra Trainer wilt verslaan).

Loop dan naar rechts en naar beneden; stap op de pijl die omhoog wijst en je zult een Burn Heal vinden. Stap op de pijl naar links vlak boven je om terug te komen waar je eerder was. Loop opnieuw naar rechts en naar beneden en stap deze keer op de pijl naar rechts.

De volgende pijl die je moet nemen is de pijl naar rechts vlak boven je. Stap vervolgens op de pijl pal naast je. Wanneer je stopt, loop dan een stukje terug omhoog en stap op de pijl naar rechts aan je rechterkant. Loop vervolgens schuin naar rechts en omhoog om een Fire Stone te vinden.

Loop zo ver mogelijk terug naar beneden en stap dan op de pijl omlaag in de hoek rechtsonderin. Je kunt vervolgens kiezen uit drie pijlen die naar links wijzen; stap op de bovenste. Vervolgens kun je terug naar rechts lopen en voorzichtig tussen de pijlen door om een Rock Incense te vinden.

Ga terug naar links, en versla de Trainer die bij de blauwe krat staat. Stap vervolgens op de pijl omhoog, links van hem. Je kunt nu naar links lopen en met de eigenaar van de fabriek, Fuego, praten. Hij geeft je een souvenir: nog een Fire Stone. De echte prijs ligt echter bij de machine: TM35 Flamethrower.

Loop een stukje naar rechts en stap op de pijl omlaag om weer bij de uitgang te komen.

Route 218

Canalave City is het meest westelijke punt in de Sinnoh-regio. Om de stad te bereiken, vlieg je eerst terug naar Jubilife City. Verlaat dan de stad naar het westen om Route 218 te bereiken.

Route 218 is een vrij korte Route. Je zult al snel bij een pier komen; loop naar het water en druk op de A-knop om de Surf Hidden Move te gebruiken. Als je naar het noordoosten van de Route surft, zul je een Rare Candy vinden.

Surf dan naar het westen en je zult al snel weer aan land komen. Loop een stukje naar beneden en je zult rechts van je een Honey-boompje en wat Berry-boompjes vinden: Rawst Berry, Persim Berry, Figy Berry en Pinap Berry.

Aan de linkerkant van de Route vind je een jongen, en aan de rechterkant een meisje, die op elkaar aan het wachten zijn. Spreek eerst de één aan, vervolgens de andere, en vervolgens weer de eerste om 3 Flora Stickers F en 3 Spark Stickers B te ontvangen.

In het poortgebouw aan de westelijke kant kom je een assistent van Professor Rowan tegen, die je Pokédex wil updaten. Maar het blijkt niet nodig te zijn, dus hij vertrekt weer.

Canalave City

Eenmaal in Canalave City, kun je het eerste huis wat je tegenkomt binnengaan en met een vrouw praten om driemaal TM48 Skill Swap te ontvangen. Loop verder naar het noorden en je zult boven de Poké Mart nog een huis vinden: hier woont de Move Deleter. Dit personage kan aanvallen van je Pokémon verwijderen.

Genees je team in het Pokémon Center en bereid je voor op een gevecht. Wanneer je over de brug loopt komt je rivaal aanrennen, die je weer uitdaagt voor een gevecht.

Na het gevecht zal je rivaal weer wegstormen. Loop verder over de brug naar links en je zul bij de Canalave Library komen. Momenteel valt hier nog niets te doen, maar je kunt alvast het gebouw verkennen. Loop dan door naar het zuiden en je zult bij de Pokémon Gym komen. Ga nog niet meteen naar binnen, maar loop een stukje door naar het zuiden.

Je zult aankomen bij een stel boten. Gebruik eerst Surf vlak onder de zeeman en Surf tussen de boten door naar het zuiden. Aan het einde van het pad zul je TM89 U-turn vinden achter de bomen.

Als je nog wat extra wilt trainen voor je de Gym Leader uitdaagt, heb je nu de optie om een boot te nemen naar Iron Island. Spreek hiervoor met de zeeman bij de boot in het zuiden van de stad. Indien je meteen de Gym wilt uitdagen, scroll dan verder naar het kopje Canalave City Gym.

Iron Island

Eenmaal aangekomen bij Iron Island loop je de trappen op om een huisje te vinden. Als je de kleine steen bij het huis inspecteert zul je een Max Ether vinden. Loop dan de trappen op en ga de grot in.

Je kunt nu kiezen uit twee trappen. Neem eerst de linkse trap en je komt bij een kamer, waar je een Iron Ball kunt vinden op een verhoging. Ga dan terug en neem dit maal de rechtse trap. Loop eerst naar beneden, tussen de vaten door, en je zult een Escape Rope vinden. Ga dan terug en klim de verhoging op. Als je langs de muur loopt zul je een Super Repel vinden. Loop dan de trappen af naar naar beneden en verderop de trappen op naar rechts.

Je zult bij een lift komen die je naar beneden brengt. Hier kun je weer kiezen tussen twee trappen. Neem eerst de rechtertrap om in een kamer te komen. Rechts bovenin vind je een Max Ether, links onderin ligt TM23 Iron Tail. Rechts van waar je TM23 Iron Tail vindt, kun je met de Dowsing Machine ook Iron vinden.

Loop dan terug naar de lift en neem deze keer de linkertrap. Beneden zul je een nieuw personage ontmoeten: Riley. Hij vertelt dat hij aan het trainen is en stelt voor om een team te vormen, want de wilde Pokémon lijken onrustig te zijn.

Wanneer Riley je partner is, zal hij je in gevechten ondersteunen met zijn Lucario. Zijn Lucario heeft de aanvallen Screech, Force Palm, Metal Claw en Laser Focus.

In de kamer waar je je bevindt, liggen een aantal voorwerpen voor het oprapen. Loop eerst helemaal naar links om een Ultra Ball te vinden, en loop dan schuin omlaag naar rechts. Wanneer je rechts van je een rood vat ziet, neem dan het linkerpad naar beneden en je komt bij twee Workers. Nadat je ze verslagen hebt: loop naar links, de trappen op en af, voor een Max Potion.

Als je vervolgens verder omlaag loopt en volg het pad zul je een HP Up te vinden. Loop dan terug, langs de twee Workers omhoog, en dan meteen rechts naar beneden (bij het rode vat). Je zult langs wat trappen aan je linkerkant komen; negeer ze voor en loop verder naar beneden.

Uiteindelijk zul je aan de rechterkant wat trappen op kunnen. Doe dit en loop langs de muur naar beneden waar je een gat in de grond ziet. Als je de Dowsing Machine-app gebruikt kun je een Iron Plate vinden. Loop dan langs de rechtermuur helemaal omhoog om een Magnet te vinden.

Loop een stukje terug en ga de trappen weer af. Loop naar links en klim daar de trap op naar links. Vervolgens loop je omlaag en na nog een set Trainers zul je bij twee Team Galactic Grunts komen.

Nadat je Team Galactic ervan langs gegeven hebt, zullen ze afdruipen. Riley bedankt je voor je hulp en biedt je een Egg aan. Dit ei bevat een Riolu, een zeldzame Pokémon die je nergens anders kunt vangen in de Sinnoh-regio.

Stap op de lift, die je verder naar beneden brengt, en ga links de grot in. Hier vind je een twee lift die je weer omhoog brengt. Vergeet niet de Shiny Stone op te rapen en verlaat dan links de grot.

Wanneer je alles gezien heb op Iron Island, keer dan terug naar Canalave City en begeef je naar de Gym in het noordwesten van de stad.

Canalave City Gym

De Canalave City Gym bestaat uit een doolhof met platformen die een verdieping omhoog of omlaag brengen. Aan het begin zul je de keuze hebben uit vier platformen. Stap op het meest rechtse platform, wat je omhoog zal brengen. Volg het pad en na nog een aantal platform heb je de keuze om omhoog of naar rechts te gaan. Ga omhoog, en neem dan het bovenste platform (naast de Worker).

Blijf het pad volgen en je zult vanzelf bij de Gym Leader, Byron, uit komen. Spreek hem aan om het gevecht te beginnen.

Nadat je Byron verslagen hebt, zal hij je de Mine Badge geven. Hiermee kun je de Strength Hidden Move gebruiken vanaf je Pokétch, en zullen geruilde Pokémon t/m Lv. 70 je gehoorzamen. Ook ontvang je vijfmaal TM91 Flash Cannon en een set Stickers.

Zodra je de Gym uit loopt, staat je rivaal te wachten. Hij feliciteert je met je overwinning en vraagt je mee te komen naar de bibliotheek.