Startpagina » Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl » Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl Walkthrough » Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl Walkthrough – Postgame

Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl Walkthrough – Postgame

Nadat je de Pokémon League gewonnen hebt, begin je weer in je huis in Twinleaf Town. Wanneer je de trap af loopt, zal je moeder je roepen. Ze vertelt dat je rivaal langs was geweest en zei dat je een boot moest nemen van Snowpoint City.

Vlieg naar Snowpoint City, en praat met de zeeman in het zuidwesten van de stad. Hij zal je per boot naar de Battle Zone brengen, een groot eiland in het noordoosten van de Sinnoh-regio.

Nu je de Champion verslagen hebt, kun je terugkeren naar het resort in Valor Lakefront en het opnemen tegen een bijzondere Trainer: Morimoto van GAME FREAK. Je vindt Morimoto in het zwembad. Als je hem verslaat, zal hij je een Oval Charm geven.

Ook kun je in het gebouw boven Morimoto met de Sound Designer praten om DS Sounds te ontvangen. Hiermee kun je luisteren naar de originele muziek uit Pokémon Diamond & Pearl.

Fight Area

Wanneer je aankomt in de Fight Area, zal je rivaal je groeten en zeggen dat hij de beste Trainer wil worden. Een jongen hoort jullie gesprek en daagt jullie uit om naar de vulkaan in het noorden van de Battle Zone te gaan. Nadat je rivaal ervandoor rent, stelt de jongen zich voor als Buck en loopt dan weer weg.

Loop een eindje naar rechts en je zult wat Berry-boompjes zien: Pomeg Berry en Hondew Berry. Rechts onderin het gebied vind je de Poké Mart; ga naar binnen en praat met een oude dame om een Scope Lens te ontvangen. Ga dan vanuit de Poké Mart naar het noorden en je bereikt het Battle Park.

Bij binnenkomst zal een vrouw aan de balie je een Point Card. Hiermee kun je BP (Battle Points) verzamelen wanneer je wint in de Battle Tower. Verlaat het poortgebouw naar het noorden en kijk dan in de hoek linksonderin om een Razor Fang te vinden. Loop dan door naar het noorden en je komt bij een groot gebouw: de Exchange Service Corner, waar je je gewonnen BP kunt ruilen voor prijzen. Ook vind je in dit gebouw een man (naast de computer) die je Pokémon kan Hyper Trainen als ze Lv. 100 zijn en je hem een Bottle Cap geeft.

Loop onder de poort van de Exchange Service Corner door, en een man zal naar je toe stormen. Hij herkent je gezicht en rent dan snel weer door – waarop je rivaal naar je toe stormt, en vervolgt ook weer door rent. Loop zelf ook door naar het noorden en je bereikt de Battle Tower. Ga naar binnen en praat met de man helemaal rechts; hij zal de Judge-functie toevoegen aan je Pokémon Box.

Momenteel kun je deelnemen aan de Battle Tower, maar je kunt nog niet de rest van de Battle Zone verkennen. Voordat je dit kunt doen, moet je alle 150 Pokémon in de Sinnoh Pokédex gezien hebben (Manaphy is uitgezonderd). Hiervoor maakt het niet uit of je ze in het wild tegenkomt, zelf traint, met iemand ruilt, of (de makkelijkste manier) door met een Trainer te vechten die de Pokémon heeft.

Als je naar Celestic Town terugkeert en met de Elder spreekt in het gebouw bovenin het dorp, zal ze de Legendarische Pokémon van de andere versie aan je Pokédex toevoegen. Ontbreken er nog meer Pokémon in je Pokédex? Check dan ons overzicht (klik hier) om te zien waar je deze kunt vinden.

Sandgem Town

Wanneer je alle 150 Pokémon geregistreerd hebt als gezien in de Pokédex, keer dan terug naar Sandgem Town en ga naar het lab van Professor Rowan. Wanneer je hem je Pokédex laat zien, zal een oude bekende binnenvallen: Professor Oak! Hij zal je Pokédex upgraden naar de National Pokédex.

Professor Oak vertelt dat hij Ramanas Park komt bezoeken – een park dat zojuist geopend is in Route 221. Dit park heeft een speciaal systeem dat Pokémon uit alle verschillende regio's aantrekt. Nadat Professor Oak vertrekt, heeft Professor Rowan nog een cadeautje voor je: de Poké Radar. Met deze speciale radar kun je zoeken naar zeldzame Pokémon in hoog gras.

Wanneer je het Pokémon Lab verlaat, verschijnt Roark opeens uit de Grand Underground. Hij vertelt je dat de Gym Leaders van Sinnoh staan te popelen voor een rematch. Als je wilt, kun je nu naar de verschillende Gyms gaan om de Gym Leaders nogmaals uit te dagen. Maar pas op, want deze keer is het menens; ze zullen hun krachtigste Pokémon tegen je gebruiken.

Breng ook een bezoekje aan het huis van Lucas/Dawn en praat met zijn/haar kleine zusje. Ze zal je vertellen dat er zwerm zeldzame Pokémon is gesignaleerd in een bepaald gebied. Welke Pokémon en welk gebied verandert dagelijks; in het X-menu kun je checken welke zwerm er die dag actief is.

Om Ramanas Park te bereiken, verlaat je Sandgem Town richting het zuiden. Je zult op Route 219 komen.

Route 219

Op Route 219 is niet bijzonder veel te zien. Surf naar het zuiden en je zult al snel de volgende Route bereiken.

Route 220

Wanneer je Route 220 binnen Surft, kun je kiezen tussen links of rechts. Als je door het rechterpad Surft, zul je een aantal voorwerpen mislopen. Surf je door het linkerpad naar beneden, dan kom je bij een eilandje waar je een Splash Plate (onder) en een Ether (boven) vindt. Surf nog een eindje verder naar het oosten en je zult Carbos zien liggen in ondiep water.

Blijf naar het oosten Surfen en je zult al snel de volgende Route bereiken. Zorg dat je boven de eilandjes blijft, want anders zul je een doodlopend pad in Surfen.

Route 221

Surf door naar rechts en je zult op een klein stukje land Protein op kunnen rapen. Ga dan aan land en loop naar rechts; tussen de bomen kun je Honey oprapen. Loop vervolgens omhoog en je zult een huisje zien; als je links van het huisje checkt zul je aan het einde van het pad een Pure Incense vinden.

In het huisje woont een man die je dagelijks vraagt een Pokémon van een bepaald Level te laten zien. De eerste keer zal hij je een Black Belt geven; de tweede keer een Expert Belt, en de derde keer een Focus Sash. Loop dan vanaf het huisje naar beneden en naar rechts bij de bloemen. Je zult dan bij wat Berry-boompjes komen: Leppa Berry, Pecha Berry, Mago Berry en Hondew Berry. Ga vanaf de Berry-boompjes naar rechts en je zult TM81 X-Scissor vinden.

Ramanas Park

Blijf naar het oosten lopen en je zult al snel Ramanas Park bereiken. Wanneer je binnenloopt, zal Professor Oak je begroeten. Hij geeft je een nieuwe Pokétch-app: de Chain Counter, en vertrekt dan weer. In hetzelfde gebouw vind je een meisje dat een bepaalde Pokémon wil zien; als je haar een Snorlax laat zien ontvang je de Kitchen Timer-app voor je Pokétch, en als je vervolgens een Kecleon laat zien ontvang je de Color Changer-app.

Als je Professor Oak later een bezoekje brengt in het zuidwesten van Eterna City, zal hij je een Upgrade geven.

Op dit punt zijn er verschillende gebieden die je kunt gaan verkennen. In deze walkthrough behandelen we eerst de Route ten oosten van de Pokémon League, en vervolgens de rest van de Battle Zone. Indien je liever meteen de rest van de Battle Zone verkent, scroll dan door naar kopje Fight Area.

Om de Route voorbij de Pokémon League te bereiken, vlieg je eerst terug naar het hoofdgebouw van de Pokémon League. Surf dan de waterval af en ga Victory Road in.

Victory Road

Loop over de brug en gebruik Rock Climb om naar beneden te gaan. Ga dan naar links en omhoog, en loop de trap op vlak links van de Trainer. Loop dan over de brug naar rechts en ga de grot in; daal vervolgens de trappen af.

In de volgende kamer zal een dikke mist hangen, dus gebruik de Defog Hidden Move. Je zult een meisje ontmoeten genaamd Marley; ze vraagt of je haar mee wil nemen door de grot.

Wanneer je Marley als partner hebt, zal ze je in gevechten ondersteunen met haar Arcanine. Deze kent Burn Up, Helping Hand, Leer en Howl.

Let op: je kunt geen Surf gebruiken wanneer je met een partner reist.

Loop naar boven en duw de steen omhoog. Negeer de trap na de eerste set Trainers en loop verder omhoog. Je komt bij een aantal Strength-stenen. Duw iedere steen naar links om rechts om erdoor te kunnen; wees voorzichtig met lopen dat je niet per ongeluk een steen omhoog duwt.

Verderop zul je bij de bocht een Strength-steen boven zien. Wanneer je deze tweemaal omhoog duwt, kun je vervolgens kiezen of je hem omhoog of naar rechts duwt. Dit leidt ertoe dat je één van de twee voorwerpen kunt oprapen – als je de andere ook wil, moet je later terugkomen. Het bovenste voorwerp is een Dusk Stone en het onderste een Elixir. Loop dan verder naar rechts.

Na nog wat Trainers kom je bij een trap naar beneden. Daal de trap af en loop door naar rechts. Blijf het pad volgen, en je zult bij de uitgang komen. Marley zal je bedanken, en loopt dan weer door.

Je kunt ook naar links een trap op lopen om een Big Pearl te vinden. Ook valt er een Leftovers te vinden in de grot: loop hiervoor naar beneden vanaf de uitgang en Surf over twee meertjes naar het zuiden. Loop na het tweede meertje naar links en volg het pad tot je niet meer verder kunt lopen. Surf dan naar beneden om de Leftovers te vinden.

Als je genoeg gezien hebt, verlaat dan de grot in het noordoosten.

Route 224

Route 224 lijkt een eenvoudige Route, maar er zijn wat geheime paadjes te vinden. Zo kun je bij het eerste grote grasveld dat je tegenkomt, links tussen de bomen door lopen. Op deze manier kun je een verhoging bereiken met enkele Berry-boompjes: Sitrus Berry, Bluk Berry, Nanab Berry, Wepear Berry. Ook kun je met Surf een Rare Candy vinden.

Wanneer je vanaf het grasveld naar rechts loopt, kom je bij een strand. Hier kun je Surf gebruiken en naar het zuidwesten varen om een Razor Claw te vinden. Loop dan vanaf het strand naar het noorden en sla linksaf. Tussen het gras zul je een Destiny Knot vinden.

Aan het einde van de Route zul je bij een grijze rots komen. Helaas zul je niet verder kunnen, dus het is tijd om terug te keren.

Fight Area

Nu je de National Pokédex hebt bemachtigd, kun je de rest van de Battle Zone verkennen. Je kunt in twee richtingen door het eiland, maar in deze walkthrough gaan we met de klok mee. Vlieg terug naar de Fight Area, en ga naar de haven in het westen van de stad.

Loop hier naar het noorden en praat met de visser bij het poortgebouw; antwoord Yes en hij zal je een Super Rod geven. Ga dan door het poortgebouw om Route 225 te bereiken.

Route 225

Loop op Route 225 eerst naar links door het gras, en gebruik dan Rock Climb om een HP Up te vinden. Keer dan om en loop naar het noorden onder de brug door. Je kunt nu aan je rechterkant een Cut-boompje weghakken om een Rare Candy te vinden. Loop dan naar links, onder de brug door en vervolgens over de verhoging naar boven. Ga daar de trap af, en loop de trap op direct onder je. Wanneer je naar beneden over de brug loopt zul je een Ultra Ball vinden.

Loop dan een stukje terug, over de brug en de trap af. Ga vervolgens naar rechts onder de brug door, en dan rechts de trap op. Volg het pad, dat je kriskras door de Route neemt. Onderweg zul je nog een Revive op kunnen rapen. Verderop zul je bij een huisje komen; een man binnen biedt je Fresh Water aan.

Links van het huisje kunt je een boompje weghakken om een Lax Incense te vinden. Loop dan de trappen op en Surf over het meertje om een Dubious Disc te bereiken. Surf terug en loop dan door naar beneden; blijf dan het pad volgen.

Op een gegeven moment zul je links wat Cut-boompjes weg kunnen hakken om Berry-boompjes te bereiken: Tamato Berry en Kelpsy Berry. Aan de bovenkant van het grasveld kun je Rock Climb gebruiken om een Dawn Stone te vinden. Loop dan door het grasveld naar rechts en je bereikt het einde van de Route.

Survival Area

In de Survival Area kun je met een man in het meest zuidelijke huisje praten om driemaal TM42 Facade te ontvangen. Verder valt er niet bijzonder veel te zien in het dorp, dus genees je team bij het Pokémon Center en vervolg dan je reis naar het oosten.

Route 226

Op Route 226 kun je allereerst door het grasveld omhoog lopen en Rock Climb gebruiken om een geheim deel van de Survival Area te bereiken. Links van het huisje kun je een verborgen Max Revive vinden.

Loop dan vanaf het Route-bordje naar rechts en gebruik Rock Climb om de berg op te klimmen. Rock Climb vervolgens nog verder omhoog om wat Berry-boompjes te vinden: Qualot Berry en Pomeg Berry. Rock Climb dan tweemaal rechts naar beneden en loop naar rechts. Rock Climb hier naar beneden om Carbos te vinden, en Rock Climb dan zo ver mogelijk omhoog.

Raap links de Lagging Tail op en loop dan naar rechts, de trappen op. Gebruik Rock Climb rechts van de twee Trainers en je zult TM53 Energy Ball vinden; ga dan terug omhoog en neem het linker Rock Climb-pad omlaag. Loop dan naar rechts en je zult bij het water komen.

Surf naar rechts en je zult een huisje bereiken. Binnen ontmoet je een man die zich de Meister noemt. Nadat je de eerste keer met hem gepraat hebt, zal hij aanbieden om zijn Magikarp te ruilen voor jouw Finneon. De Magikarp komt uit Duitsland, en dit zal de Duitse pagina voor Magikarp aan je Pokédex toevoegen. Niet dat dit de deal veel beter maakt…

Links van het huisje kun je tussen de rotsen door Surfen om een verborgen Big Pearl te vinden. En als je vanaf het huisje naar boven Surf, ligt een verborgen PP Up voor het oprapen tussen de bomen. Surf dan vanaf het huisje naar rechts en je komt bij een groot grasveld.

Vanaf hier kun je naar het noorden gaan om Route 227 en Stark Mountain te bereiken, of naar het oosten om Route 228 te bereiken. In deze walkthrough behandelen we eerst Route 227. Indien je nu liever naar Route 228 gaat, scroll dan door naar het kopje Route 228.

Route 227

Loop door het grasveldje naar boven en spring dan op je fiets. Zet ‘m in de hoge versnelling en spring over de ramps naar links. Na de tweede ramp kun je van het heuveltje springen en doorlopen naar links. Bij het huisje zul je je rivaal en Crasher Wake tegenkomen. Je rivaal loopt door naar Stark Mountain, en Wake loopt ook weer verder. Binnen in het huisje kun je met de oude vrouw praten om je Pokémon te genezen.

Loop vervolgens de trap op, spring op je fiets en fiets over de smalle lat naar boven. Na de lat zul je Buck weer tegenkomen, die vertelt dat hij ook naar Stark Mountain gaat en dan weer weg loopt. Als je wilt, kun je links van de heuvel springen en dan Rock Climb gebruiken om een Charcoal te bereiken. Vervolgens kun je over de linker smalle lat fietsen om Zinc te vinden. Loop dan door het grote grasveld naar het noordoosten, spring van de heuvels en loop door naar het noorden.

Stark Mountain

Zodra het naambordje van Stark Mountain verschijnt kun je rechts een trap op of links Rock Climb gebruiken. Gebruik eerst herhaaldelijk Rock Climb en je zult een Life Orb vinden. Vervolgens kun je links van een heuveltje springen en een steen op Route 227 inspecteren voor een verborgen Protein.

Ga dan de trappen op en je komt bij een groot grasveld. Rechts bovenin het grasveld vind je een Ether; loop dan naar links en je bereik de grotingang.

Binnen in de grot gebruik je eerst Rock Smash en duw je vervolgens de Strength-steen naar rechts en dan helemaal omhoog, de trap af. Nu kun je naar links of rechts; als je naar links gaat zul je een Escape Rope vinden. Om naar rechts te gaan, duw je de bovenste en onderste steen naar rechts, en vervolgens de middelste steen omhoog of omlaag. Loop vervolgens omlaag, de trappen op, om een PP Up te vinden.

Loop dan omhoog en klim de trap op. Volg het pad en je zult de berg langzaam beklimmen – links kun je nog een Burn Heal oprapen en rechts een Full Restore (zorg dat je de steen niet te ver naar rechts duwt). Boven op de berg zul je je rivaal weer tegenkomen, die vertelt dat hij door Buck verslagen is.

Ga de volgende kamer in en loop omhoog, waar je Buck weer tegen zult komen. Hij zegt dat de wilde Pokémon te sterk zijn voor hem en stelt voor om samen de grot te verkennen.

Wanneer Buck je partner is, zal hij je in gevechten ondersteunen met zijn Claydol. Deze kent de aanvallen Ancient Power, Cosmic Power, Extrasensory en Earth Power.

Het interieur van Stark Mountain is een van de meest ingewikkelde en doolhofachtige gebieden in het spel. Om zo snel mogelijk de andere kant te bereiken, kun je de volgende route volgen:

 • Loop vanaf de ingang naar rechts.
 • Na de vier grote stenen loop je omhoog en breek je de Rock Smash-rots op je pad.
 • Blijf naar boven lopen tot je niet verder kan, en loop dan de trap af naar links.
 • Loop tussen de drie grote rotsen door naar links.
 • Loop de trap op aan de onderkant en loop vervolgens naar links.
 • Volg het pad tot je bij een trap naar beneden komt, daal deze af.
 • Duw de Strength-steen helemaal naar rechts en klim dan de trap op.

Indien je echter alle voorwerpen in de grot wilt oprapen, neem dan de volgende route:

 • Loop vanaf de ingang naar links en daal de trap af.
 • Loop omhoog en neem de eerste trap naar links omhoog.
 • Iets boven je zie je een neerwaartse trap naar links; daal deze af en check de rotswand aan het uiteinde voor een Flame Plate.
 • Loop terug naar rechts, de trap weer op.
 • Loop helemaal naar beneden en daal de trap af naar links.
 • Loop omhoog, negeer de trap naar links en loop om de verlaging heen.
 • Na de Trainers kun je naar links de trap af lopen om een Rare Candy te vinden.
 • Loop terug om de verhoging heen en ga de lange trap weer op naar rechts.
 • Loop een stukje omhoog en daal de trap af naar rechts.
 • Loop helemaal omhoog en dan naar links; duw de Strength-steen helemaal naar links.
 • Loop naar beneden, versla de Trainers en je kunt TM50 Overheat oprapen.
 • Loop terug omhoog, dan naar rechts en vervolgens omlaag.
 • Wanneer je bij de trappen komt, loop dan naar rechts en vervolgens omhoog.
 • Je komt bij een trap naar een lagere gang, waar je Calcium kunt vinden.
 • Loop terug, en ga bij de Trainers omlaag, de trap op.
 • Loop een klein stukje naar rechts en dan de trap af, omlaag.
 • Ga naar rechts; loop na de Trainers de trap af naar links om een Iron Ball te vinden.
 • Loop terug naar rechts en dan omhoog.
 • Je komt langs een trap omhoog aan je linkerkant; als je wil, kun je de trap op lopen om twee extra Trainers te verslaan, loop daarna de trap weer af.
 • Loop verder omhoog tot je bij een splitsing komt; ga hier naar links.
 • Je komt bij twee Trainers; versla ze, klim de trap op en loop naar links om een Max Revive te vinden.
 • Loop weer naar rechts en dan de trap af.
 • Loop vanaf de Trainers omlaag en naar rechts.
 • Loop omlaag en ga de eerste trap op naar links.
 • Loop helemaal naar links en daal de trap af naar links.
 • Loop tussen de drie grote rotsen door naar links.
 • Loop de trap op aan de onderkant en loop vervolgens naar links.
 • Volg het pad tot je bij een trap naar beneden komt, daal deze af.
 • Duw de Strength-steen helemaal naar rechts en klim dan de trap op.

Wanneer je de uitgang bereikt hebt, zal Buck je bedanken en verder lopen. Ga ook dieper de grot in en praat opnieuw met Buck. Hij heeft de Magma Stone gevonden, en verlaat dan de grot.

Als je snel de grot wilt verlaten, loop dan terug naar de vorige kamer en gebruik een Escape Rope. Maar nu Buck weg is, kun je Rock Climb gebruiken om nog wat extra voorwerpen te vinden. Volg de volgende route om deze voorwerpen op te rapen en weer bij de ingang te komen:

 • Gebruik rechts van de trap Rock Climb om naar beneden te gaan.
 • Loop omlaag en dan de trap op naar rechts.
 • Loop door naar rechts en gebruik Rock Climb om naar beneden te gaan. Onderaan vind je een Max Elixir.
 • Loop terug omhoog en ga weer omhoog met Rock Climb.
 • Loop naar rechts en ga de trap af naar rechts.
 • Loop helemaal omhoog en gebruik Rock Climb om een Nugget te vinden.
 • Ga weer naar beneden met Rock Climb en loop omlaag, ga de tweede trap naar links op (waar je eerder van af liep).
 • Loop helemaal naar links en dan naar beneden.
 • Je komt bij een trap aan je linkerkant, daal deze af.
 • Loop door naar beneden (duw de Strength-steen aan de kant).
 • Loop tussen de Trainers door naar links en gebruik dan Rock Climb om omhoog te gaan. Hier vind je een Ultra Ball.
 • Ga terug omlaag en Rock Climb weer naar beneden.
 • Loop naar links en dan naar beneden, de trap op.
 • Loop naar rechts en dan naar beneden om weer bij de ingang te komen.

Vanaf hier kun je de grot verlaten met een Escape Rope, of weer door de eerste kamer lopen om bij de ingang te komen.

Nadat Buck de Magma Stone heeft meegenomen, kun je teruggaan naar de Survival Area en het huis links van het Pokémon Center in gaan. Praat dan met de oude man en vervolgens met Buck, waarop Buck terug zal keren naar Stark Mountain om de Magma Stone terug te leggen. Als je wilt, kun je nu zelf ook terugkeren naar de kamer achterin Stark Mountain. Hier zal dan een Lv. 70 Heatran verschijnen!

Na Stark Mountain zijn er nog meer gebieden van de Battle Zone om te verkennen. Keer terug naar Route 226 en verlaat de Route door het poortgebouw in het oosten om de volgende Route te bereiken.

Route 228

Op Route 228 heerst een constante zandstorm, dus houd de HP van je Pokémon in de gaten als je van plan bent veel gevechten te doen.

Loop eerst naar rechts en omhoog, en ga van de steile heuvel af om een Protector te vinden. Klim dan weer omhoog en loop langs de linkermuur naar beneden. Na het grasveld kun je een trap oplopen en wat Rock Smash-stenen kapotslaan om een Shed Shell te vinden. In het huisje rechts vind je een man die aan volledig geëvolueerde starter-Pokémon krachtige aanvallen kan leren: Frenzy Plant, Blast Burn of Hydro Cannon. Rechts achter het huisje kun je een Iron oprapen.

Vanaf het huisje loop je naar het zuiden. Na de twee Trainers kun je links TM37 Sandstorm oprapen. Iets verder naar beneden kun je een steile heuvel op fietsen en vervolgens over een smalle lat naar rechts rijden om een Shiny Stone te vinden.

Ga door naar beneden en je kunt links nog een steile heuvel op fietsen. Je komt dan bij een meertje met enkele Berry-boompjes: Hondew Berry en Tamato Berry. Rechts onder het meertje kun je over een smalle lat naar rechts fietsen om een verborgen Calcium te vinden. Ga dan de steile heuvel weer af en blijf naar het zuiden gaan om de volgende Route te bereiken.

Route 229

Op Route 229 zul je allereerst bij een grasveld komen. Om snel de Resort Area te bereiken, blijf je naar het zuiden lopen.

Er liggen echter ook nog een aantal voorwerpen voor het oprapen op deze Route. Loop door het grasveld naar rechts en je kunt een Cut-boompje weghakken; erachter vind je een Reaper Cloth. Vervolgens loop je langs de bovenkant van het hoge gras naar rechts. Helemaal in het hoek rechtsboven vind je een Full Restore.

Vanaf de bloemen kun je schuin naar linksonder lopen om tussen de bomen een man te vinden; spreek hem aan en hij zal je een Nugget geven. Loop schuin naar rechtsonder en je komt bij een Cut-boompje; hak het weg om een Protein te vinden. Ga vervolgens naar links en je komt bij wat Berry-boompjes: Grepa Berry en Qualot Berry. Loop door naar het zuiden en je bereikt de Resort Area.

Resort Area

Dé trekpleister van de Resort Area is de Ribbon Syndicate. Deze exclusieve club is alleen toegankelijk voor Trainers die minstens 10 verschillende Ribbons op de Pokémon in hun team hebben. Wanneer je toegang hebt gekregen, zul je binnen enkele peperdure Ribbons kunnen kopen voor je Pokémon. Ook kun je er dagelijks je Pokémon een kuur geven, wat zijn vriendschap verhoogt.

In het zuiden van het gebied zul je nog enkele Berry-boompjes vinden: Leppa Berry, Qualot Berry, Grepa Berry en Lum Berry. Rechts onderin het gebied staat een boom omringd door water; op de boom kun je een verborgen Nugget vinden.

Wanneer je genoeg gezien hebt, keer dan terug naar Route 229 en Surf naar het westen om de volgende Route te bereiken.

Route 230

Blijf naar het westen Surfen, en je zult al snel bij een eiland komen. Aan de onderkant kun je via een trap het eiland op. In het noorden van het eiland kun je achter een Rock Smash-rots een verborgen Carbos vinden. In het oosten van het eiland ligt een verborgen HP Up voor het oprapen achter een Rock Smash-rots, plus een Rare Candy als je de trap af loopt.

Surf je door naar het westen, dan zul je na een poosje weer aan land komen. Loop een stukje naar boven om wat Berry-boompjes te vinden: Kelpsy Berry en Grepa Berry. Wanneer je doorloopt naar het westen, zul je weer bij de Fight Area komen en is de cirkel rond.

En hiermee is er ook een einde gekomen aan deze walkthrough. Maar dit betekent niet dat je klaar bent met het spel! Hier nog een aantal speeltips om alles te halen uit Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl:

 • Probeer alle 493 Pokémon in de National Pokédex te vangen!
 • Neem het nogmaals op tegen de Gym Leaders en Elite Four, die allemaal superkrachtige nieuwe teams gebruiken.
 • Doe mee aan de Super Contest Shows in Hearthome City en probeer in alle categoriën de Master Rank te behalen.
 • Verken de hele Grand Underground, zoek naar Mysterious Shards bij het graven en probeer vervolgens de Legendarische Pokémon in Ramanas Park te vangen.
 • Daag de Battle Tower in de Fight Area uit en probeer een zo hoog mogelijke score te behalen.

Bedankt voor het lezen, en nog veel speelplezier!