Cadeau-Pokémon

Net als in alle vorige spellen kun je in Pokémon HeartGold en SoulSilver op bepaalde punten ook Pokémon krijgen van voorbijgangers.

Togepi

De eerste Pokémon die je krijgt in het spel is Togepi. In het begin van het spel krijg je een mysterieus ei van Professor Elm. Als je deze hebt laten zien aan Mr. Pokémon en Gym Leader Valkner in Violet City hebt verslagen, zal een assistent van Professor Elm verschijnen in de Poké Mart en je vragen of je het ei wil hebben. Als je het ei accepteert, zal het ei na een bepaald aantal stappen uitkomen. De Togepi die uit het ei komt zit op Lv. 1.

Spearow

De tweede Pokémon die je krijgt is Spearow. In Goldenrod City, in het tussenstation bovenaan de stad, krijg je van de portier een vrouwelijke Spearow genaamd Kenya. Je krijgt de opdracht om haar naar de man op Route 31 te brengen, maar uiteraard kun je hem ook zo lang houden als je wil. Kenya zit op Lv. 20 en ze is niet van jou, dus ze krijgt een experience boost als ze betrokken is in een gevecht.

Eevee

Waarschijnlijk is Eevee de volgende Pokémon die je ontvangt. Als je met Bill hebt gepraat in het Pokémon Center in Ecruteak City, gaat hij terug naar zijn huis in Goldenrod City. Als je hem daar bezoekt in zijn huis, zal hij je een Eevee van Lv. 5 geven.

Shuckle

Nadat je Chuck, de Gym Leader van Cianwood City, hebt verslagen, kun je een Shuckle ophalen bij een Trainer ten zuidwesten van het eiland. Hij geeft je een Shuckle omdat hij bang is dat hij wordt gestolen. Shuckie zit op Lv. 20 en hij heeft een Berry Juice vast. Deze Shuckle is niet van jou, en dat betekent dat hij een experience boost krijgt als hij betrokken raakt in een gevecht. Je kan hem na een tijdje teruggeven aan de trainer, maar als je dat doet krijg je hem nooit meer terug.

Tyrogue

Als je via de middelste ingang Mt. Mortar betreed en het grote doolhof passeert, kom je de Karate Dojo van Saffron City tegen aan het einde. Als je zijn Pokémon verslaat, krijg je een Tyrogue van Lv. 10.

Dratini

Om Dratini te krijgen, moet je Clair van Blackthorn City verslagen hebben. Ze stuurt je op pad in de Dragon’s Den. Als je bij het huisje in het midden van het meer bent gekomen, moet je een aantal vragen beantwoorden over hoe je je Pokémon behandelt. Als je de vragen op de goede manier beantwoord hebt, zul je een Dratini met de speciale aanval Extreme Speed krijgen. Als je de vragen niet juist beantwoord hebt, zal deze aanval vervangen worden door Leer. Dratini zit op Lv. 15 en hij heeft naast Extreme Speed/Leer ook andere handige aanvallen.

Bulbasaur, Charmander of Squirtle

Deze kun je krijgen bij het bezoek aan Prof. Oak nadat je alle zestien badges hebt gewonnen en Red hebt verslagen. Prof. Oak zal je succes complimenteren en je één van zijn Pokémon toevertrouwen. De Pokémon zitten op Lv. 5.

Treecko, Torchic of Mudkip

Bij het bezoeken van Steven Stone in Silph Co. in Saffron City is één van deze Pokémon te krijgen nadat je Red hebt verslagen. Ook Steven zal je complimenteren en je één van zijn Pokémon toevertrouwen. Ook deze starters zitten op Lv. 5.