Net als in de vorige games, kun je in Pokémon HeartGold en SoulSilver Headbutt gebruiken tegen bomen om er zeldzame Pokémon uit te laten vallen. Tegen vrijwel iedere boom die je tegenkomt kun je een Pokémon Headbutt laten gebruiken. Maar nu is er het een en ander flink veranderd in vergelijking met Pokémon Gold, Silver en Crystal.

Als er de eerste keer geen Pokémon uit de boom valt bij het gebruik van Headbutt, ben je ervan verzekerd dat er nooit een Pokémon in zal zitten. Dat betekent ook dat als er de eerste keer wél een Pokémon uit valt, er altijd een Pokémon uit zal vallen. Dat maakt het makkelijker om op speciale Pokémon te jagen.

In normale Headbutt-bomen zitten vaak Bug-type Pokémon zoals Pineco, Caterpie, Metapod, Butterfree, Weedle, Kakuna en Beedrill. Ook vind je Spearow en Hoothoot. Verdere interessante Pokémon zijn Heracross en Aipom.

Hoenn en Sinnoh Pokémon

Nadat je de National Dex hebt verkregen, kun je HM08 Rock Climb gebruiken om op hogere gebieden te komen waar je normaal niet kan komen. Daar staan dan enkele Headbutt bomen, maar soms is één daarvan een speciale boom waar een zeldzame Pokémon in zit. Die Pokémon zit dan alleen in díe boom en is nergens anders te vangen. Hieronder vind je een lijst met de plaatsen waar je die speciale Pokémon kan vangen.

Tailow

Tailow kun je vinden in de buurt van Cherrygrove City. Surf naar het westen en dan naar het noorden. Dan kom je op een paadje terecht, waar je Rock Climb kan gebruiken. Gebruik Headbutt op de linker boom en je komt een Tailow tegen.

Taillow

Slakoth

Op Route 25 vind je ten noorden van de Nugget Bridge een paar bomen. Als je Headbutt gebruikt op de tweede boom van links, kom je een Slakoth tegen.

Slakoth

Starly

In Pewter City zie je nog net ten zuiden aan de kant van de Diglett's Cave een plek met hekken. Enter die plaats door vanaf Route 2 achter de hekken naar Pewter City te lopen. Als je niet meer verder kan, vind je in de laatste boom een Starly die verschijnt als je Headbutt gebruikt.

Starly

Burmy

Als je via Route 39 Rock Climb gebruikt, kom je op een smal paadje terecht. Loop naar Route 38 en aan het einde vind je enkele bomen. De boom die ten oosten ligt, bevat een Burmy die verschijnt als je Headbutt inzet.

Burmy

Cherubi

Ten noordoosten van het National Park, houdt het hek een stukje op. Via die ‘ingang’ bereik je een smal paadje en daar kun je Rock Climb gebruiken. De boom ten noorden bevat een Cherubi.

Cherubi