Iedere Pokémon die je vangt, heeft zijn eigen Nature. Deze kun je bekijken als je het statusscherm van de Pokémon opent. Naast dat het de Pokémon uniek maakt, heeft de Nature ook nog concreet invloed op de statistieken van de Pokémon. Iedere Nature verhoogt namelijk één statistiek met 10%, maar verlaagt ook één andere statistiek met 10%. (Er zijn ook enkele neutrale Natures die de statistieken niet aanpassen.) Bij de statistieken van je Pokémon wordt de door de Nature verhoogde statistiek in het rood weergegeven, en de verlaagde statistiek in het blauw.

In het Pokémon Center van Celadon City ontmoet je Madam Celadon en haar Abra. Als je haar 10.000 PokéDollar betaalt, zal zij je twee vragen stellen, en vervolgens een Nature noemen. Voor de rest van de dag zullen alle wilde Pokémon, en alle Pokémon die je cadeau krijgt (met uitzondering van Mystery Gifts) gegarandeerd die Nature hebben. Zo kun je zelf uitkiezen welke statistieken verhoogd en verlaagd worden.

Op basis van de antwoorden die je geeft op de twee vragen, zal de Nature gekozen worden. Je antwoord op de eerste vraag beslist welke statistiek door de Nature verhoogd wordt, en je antwoord op de tweede vraag beslist welke statistiek verlaagd wordt. Als je twee keer hetzelfde antwoord, krijg je een neutrale Nature.