Startpagina » Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire » Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire Walkthrough » Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire Walkthrough – Heat Badge

Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire Walkthrough – Heat Badge

Mauville City

Nu je de Dynamo Badge hebt, is het tijd om op zoek te gaan naar de volgende Pokémon Gym. Maar eerst kun je een tussenstap maken in Verdanturf Town, dat ten westen van Mauville City ligt. Verlaat dus de stad aan de westzijde.

Route 117

De Route tussen Mauville City en Verdanturf Town is een rechte lijn, dus blijf naar het westen lopen tot je bij het volgende dorp aankomt. Op deze Route zijn wel een hoop nieuwe Pokémon te vangen, dus neem eens een kijkje in het hoge gras!

Tegen het eind van de Route zie je twee omheinde bloemenperkjes. Ga naar het onderste bloemenperkje en loop door het gat in het hek; aan het einde vind je Mawilite.

Verdanturf Town

Verdanturf Town is het dorp waar Wally woont met zijn oom en tante. Links onderin het dorp vind je een meisje tussen twee huizen. Spreek haar aan en ze zegt dat ze haar Shroomish kwijt is. Check dan het bordje in het midden van het dorp, en je zult de Shroomish vinden. Als dank krijg je de Intriguing Stone. Bewaar deze goed! Ga dan de Contest Hall binnen om TM45 Attract te krijgen van een meisje.

Als je het dorp verkend hebt, ga dan naar de grotingang tussen de Contest Hall en de Pokémon Mart. Je bevindt je nu in Rusturf Tunnel. Loop meteen naar links tot je bij een uitgang komt. Zet je Dowsing Machine aan om Black Glasses te vinden.

Ga dan terug de grot in, loop een eindje terug en loop de trappen op. Iets verderop vind je een man en vrouw met een stel rotsen ertussen. Gebruik Rock Smash om de rotsen te verpulveren. Als dank geeft de man je Aggronite. Nu kun je reizen tussen Verdanturf Town en Rustboro City!

Loop door de tunnel tot je bij Route 116 komt. Praat met de onderzoeker, en hij is zo blij dat hij je een Repeat Ball geeft. Ga verder tot je weer in Rustboro City bent. Ga naar Devon Corp. (het grote gebouw linksboven), ga naar de hoogste verdieping en praat met Mr. Stone. Hij herkent je Intriguing Stone als Pidgeotite, en geeft hem terug aan je.

Als je klaar bent, keer dan terug naar Mauville City.

Mauville City

Loop naar het noordelijkste punt van de begane grond, en probeer de stad te verlaten. Voordat je de stad uit bent zie je wat Grunts van Team Magma (OR) of Team Aqua (AS). Loop dan door naar Route 111.

Route 111

Volg het pad naar het noorden, en loop de trappen op. Je passeert het huis van de Winstrates. Als je wilt, kun je de man voor het huis aanspreken; je zult dan vier Trainers achter elkaar moeten verslaan. Het is het echter waard, want als je erna het huis binnengaat geeft een van de familieleden je de Macho Brace!

Blijf het pad volgen tot je bij een kruising komt. Je kunt hier niet verder naar het noorden vanwege de zandstorm, dus ga hier naar het westen.

Route 112

Aan het begin van de Route loop je Brendan/May tegen het lijf. Hij/zij geeft je een blik van Mt. Chimney en geneest dan je Pokémon. Ook krijg je HM04 Strength! Voordat je deze buiten gevechten kunt gebruiken, heb je de volgende Gym Badge nodig.

Loop verder naar het westen tot je niet verder kunt. Ga dan naar het noorden en beklim de trappen. Als je naar de Cable Car loopt, zul je zien dat Team Magma (OR) of Team Aqua (AS) de weg verspert. Ga daarom naar links en ga de grot in.

Fiery Path

Fiery Path is een van de weinige plekken in de Hoenn-regio waar je bepaalde Fire-type Pokémon kunt vangen. Snaai er een paar, als je wilt, en volg dan gewoon het pad naar boven tot je bij de uitgang komt.

Terug op Route 112 loop je naar rechts tot je bij een kruising komt. Loop dan naar boven en je zult Aarune ontmoeten. Hij zal je TM94 Secret Power geven, en legt uit hoe Super-Secret Bases werken. Ook geeft hij je spullen om je eigen Secret Base te maken!

Super-Secret Bases

Nu je Aarune ontmoet hebt, kun je je eigen Secret Base maken! Deze kun je maken bij zogenaamde Secret Spots, die overal te vinden zijn: in bomen, rotswanden en bosjes door de hele Hoenn-regio. Voor meer informatie over Secret Bases kun je onze toegewijde infopagina lezen.

Handig om te weten: als je vast raakt in een Secret Base, sla dan je spel op. Als je je spel nu opnieuw opstart, verschijn je weer bij de ingang van de Secret Base!

Loop verder naar het noordoosten. Rechts zie je een boompje dat je weg kunt hakken met Cut. Het oude vrouwtje dat in het huisje woont kan je Pokémon genezen. Als je geen Pokémon met Cut hebt kun je er ook komen, maar moet je omlopen. Op een gegeven moment kun je niet verder; ga hier naar links. Je komt vanzelf op de volgende Route.

Route 113

Op het begin van de Route kom je opnieuw Brendan/May tegen. Hij/zij geneest je Pokémon en loopt verder naar Fallarbor. Blijf ook naar het westen lopen. Onderweg zul je een gele Poké Ball zien liggen; raap hem op voor TM32 Double Team. Tegen het einde van de Route vind je een huisje. Praat met de man binnen om een Soot Sack te krijgen. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje tot Fallarbor Town.

As verzamelen met de Soot Sack

Overal op Route 113 vind je hoopjes vulkanisch as. Nu je de Soot Sack hebt, kun je deze as verzamelen als je erdoorheen rent. Als je genoeg hebt verzameld, ga dan terug naar het huisje op Route 113. Van je verzamelde as kan de man glazen fluiten of meubilair voor je Secret Base blazen!

Van de as die je verzameld hebt kun je de volgende dingen laten maken. De fluiten kun je gebruiken buiten gevechten, en verdwijnen niet als je ze gebruikt. Met de Blue Flute heb je dus bijvoorbeeld nooit meer Awakenings nodig.

 • Blue Flute (250g): maakt een slapende Pokémon wakker.
 • Yellow Flute (500g): geneest een Pokémon van verwarring.
 • Red Flute (500g): geneest een Pokémon van verliefdheid.
 • White Flute (1000g): maakt het makkelijker om zwakke wilde Pokémon tegen te komen.
 • Black Flute (1000g): maakt het makkelijker om sterke wilde Pokémon tegen te komen.
 • Elegant Chair (6000g): een stoel om in je Secret Base te zetten.
 • Elegant Desk (8000g): een tafel om in je Secret Base te zetten.

Fallarbor Town

Als je Fallarbor binnenloopt, word je geroepen door Brendan/May, die je meesleurt naar Professor Cozmo's huis. Daar vertelt zijn vrouw dat hij is meegenomen naar Meteor Falls door Team Magma (in OR) of Team Aqua (in AS). Brendan/May vertrekt richting Meteor Falls.

Verlaat Professor Cozmo's huis, en gebruik je Dowsing Machine bij de krater links van zijn huis voor een Nugget. Ga het Pokémon Center binnen en praat met de vrouw voor de computer; ze stelt zich voor als Lanette, en nodigt je uit haar eens te bezoeken op Route 114. Verlaat het Pokémon Center en loop de Contest Hall ernaast binnen. Praat met de oude man linksonderin, en hij geeft je een Berry Blender voor je Secret Base.

Move Maniac

Naast de Contest Hall staat het huis van de Move Maniac. Deze excentriekeling kan één van je Pokémon een aanval laten herinneren die ze ooit vergeten zijn, in ruil voor een Heart Scale. Ook als je je Pokémon geen oude aanvallen wilt laten herinneren.

Om op de volgende Route te komen, loop je simpelweg naar het westen.

Route 114

Nadat je de weilanden voorbijbent, zul je het huisje van de Fossil Maniac zien. Praat met de jongen binnen voor TM28 Dig. Ook de oude man een eindje links van het huisje geeft je een TM, namelijk TM05 Roar. Volg het pad naar het zuiden en steek de brug over. Rechts van de brug is ook een huisje, namelijk dat van Lanette. Als je naar binnen gaat, geeft ze je een een Doll (Seedot in Omega Ruby of Lotad in Alpha Sapphire) voor je Secret Base. Ook kun je haar vragen om de optie “Organize Boxes” naar de top van je PC-menu te verplaatsen!

Als je weer buiten bent, blijf dan naar het zuiden lopen en spring van de heuveltjes naar beneden. Loop dan de trappen links op naar de rotsige ondergrond. Als je verder loopt, zie je Brendan/May in de verte wegrennen; volg hem/haar. Als je de kleinere meteorkraters checkt met je Dowsing Machine, kun je een aantal zeer waardevolle voorwerpen vinden. Loop de trapjes rechts op, en loop dan naar het zuiden. Steek de enorme krater over, en je bent bij de ingang van Meteor Falls.

Meteor Falls

Bereid je voor op een gevecht, en loop dan naar links, over de brug. Hier vind je Brendan/May en Team Magma (OR) of Team Aqua (AS), dat Professor Cozmo gevangen houdt. Brendan/May stelt voor om ze samen een lesje te leren!

+
Magma Admin Tabitha & Grunt
(Als je Omega Ruby speelt)
Magma Admin Tabitha & Grunt
(Als je Omega Ruby speelt)
Mightyena Lv. 23
Numel Lv. 23
Koffing Lv. 23
+
Aqua Admin Shelly & Grunt
(Als je Alpha Sapphire speelt)
Aqua Admin Shelly & Grunt
(Als je Alpha Sapphire speelt)
Mightyena Lv. 23
Carvanha Lv. 23
Grimer Lv. 23

Als je ze verslagen hebt, staat je een verrassing te wachten: het Team van de andere versie maakt zijn entree! In Omega Ruby verschijnt nu Archie met zijn Team Aqua, en in Alpha Sapphire verschijnt Maxie met zijn Team Magma. Team Magma (OR) of Team Aqua (AS) steelt snel de Meteorite van Professor Cozmo en vlucht dan weg naar Mt. Chimney. Archie (OR) of Maxie (AS) stelt zichzelf voor, en vertrekt dan met zijn team. Samen met Brendan/May en Professor Cozmo keren jullie terug naar Fallarbor Town.

Als dank krijg je TM23 Smack Down van Professor Cozmo. Brendan/May biedt aan om terug te keren naar Mauville City; dit kun je accepteren of weigeren. Als je Meteor Falls en de Route erna nog wat wilt verkennen, weiger dan. Als je verder wilt met je avontuur, accepteer dan.

Verder verkennen of niet?

Als één van je Pokémon evolueert met een Moon Stone, kun je het aanbod van Brendan/May het beste weigeren. Linksbovenin Meteor Falls kun je namelijk een Moon Stone vinden. Indien je ervoor kiest om verder te verkennen, hoef je niet terug te gaan naar Mauville; ga in plaats daarvan terug naar de zuidelijke ingang van Fiery Path.

Van fiets wisselen

Heb je tijdens je eerdere bezoek aan Mauville City de Mach Bike opgehaald bij Rydel's Cycles? Dan is dit een goed moment om te wisselen naar de Acro Bike. Eén van de volgende gebieden bevat namelijk voorwerpen die je alleen kunt bereiken met de Acro Bike.

Ga vanuit Mauville City weer naar Route 111 en fiets door naar Route 112, tot je weer bij de ingang van Fiery Path bent. Ga echter niet naar binnen, maar neem de Cable Car die rechts van de grotingang te vinden is.

Mt. Chimney

Je bevindt je nu op de top van Mt. Chimney, waar een fel gevecht tussen Team Magma en Team Aqua aan het woeden is! Beklim de trappen en je komt bij de vulkaankrater. Ga naar links en omhoog, en versla de Team Magma Grunt (OR) of Team Aqua Grunt (AS) die de weg verspert.

Bereid je goed voor!

Zodra je de volgende gevechten gewonnen hebt, is het tijdelijk niet mogelijk om terug te keren naar een Pokémon Center. Zorg dus dat je genoeg voorwerpen hebt om je Pokémon te genezen.

Als je goed kijkt, zul je linksboven een klein trapje zien; daal deze af tot je in de krater bent, en je kunt TM59 Incinerate oprapen. Ga dan terug en stap het glazen platform op, dat boven de krater hangt. Hier zal Tabitha (OR) of Matt (AS) je uitdagen voor een gevecht!

+
Magma Admin Tabitha
(Als je Omega Ruby speelt)
Magma Admin Tabitha
(Als je Omega Ruby speelt)
Koffing Lv. 24
Numel Lv.
+
Aqua Admin Shelly
(Als je Alpha Sapphire speelt)
Aqua Admin Shelly
(Als je Alpha Sapphire speelt)
Grimer Lv. 24
Carvanha Lv. 24

Na het gevecht laat hij/zij je verder. Loop door, en je ziet Maxie (OR) of Archie (AS) bij een machine staan. Bereid je voor op het gevecht met de grote baas!

+
Magma Leader Maxie
(Als je Omega Ruby speelt)
Magma Leader Maxie
(Als je Omega Ruby speelt)
Mightyena Lv. 25
Golbat Lv. 25
Camerupt Lv. 27
+
Aqua Leader Archie
(Als je Alpha Sapphire speelt)
Aqua Leader Archie
(Als je Alpha Sapphire speelt)
Mightyena Lv. 25
Golbat Lv. 25
Sharpedo Lv. 27

Als je de baas verslagen hebt, zal hij bericht ontvangen van een van zijn kornuiten. Dan geeft hij je de Meteorite en druipt hij af. Archie (OR) of Maxie (AS) verschijnt nog even, maar stormt boos weg nadat hij hoort wat er gebeurd is.

Nu het kwaadaardige team gevlucht is, kun je verder naar Lavaridge. Praat met de oude vrouw die nu bij het Cable Car-huisje staat om je team te laten genezen, en daal dan de trappen af naar Jagged Pass.

Jagged Pass

Dit gebied bevat zowel modderige hellingen die je alleen met de Mach Bike op kunt fietsen, als stenen waar je met de Acro Bike op kunt springen. Daal de trappen af, en spring over de eerste twee heuveltjes. Als je de Acro Bike hebt, ga dan naar rechts en spring over de stenen naar beneden voor TM43 Flame Charge. Spring terug omhoog en daal de trappen af; je komt bij twee modderige hellingen. Glijd langs een van de twee naar beneden (het maakt niet uit welke) en spring over de twee heuveltjes. Glijd daarna niet naar beneden, maar ga naar links en glijd naar links toe. Loop omhoog en gebruik de Mach Bike of Acro Bike om de helling te beklimmen; je vindt TM69 Rock Polish.

Voor de rest van de Route maakt het niet uit welk pad naar beneden je neemt. Als je de Acro Bike hebt, kun je vanaf beneden helemaal terugklauteren naar de top, om de minder belangrijke voorwerpen te vinden; met de Mach Bike heb je deze luxe niet. Zodra je helemaal beneden bent, daal je de trappen af om Jagged Pass te verlaten.

Nu je weer op Route 112 bent, is Lavaridge Town niet ver meer. Spring eerst van de heuveltjes aan je rechterzijde op de Nugget te pakken; maar niet te ver, anders moet je weer Mt. Chimney beklimmen! Loop dan terug naar links om Lavaridge Town te bereiken.

Als je het niet erg vindt om Jagged Pass opnieuw af te dalen, spring dan alle heuveltjes af, en ga Fiery Path in. Binnen vind je Aarune, die je TM96 Nature Power zal geven!

Lavaridge Town

Eindelijk ben je aangekomen in de stad met de volgende Gym. Praat met de Blackbelt bij de Mart en antwoord “No” op zijn vraag om TM75 Swords Dance te krijgen. Loop verder naar links, en je zult een warmwaterbron zien. Praat met de vrouw bij de zandbaden om een Egg te krijgen. Als je deze lang genoeg in je team houdt, zal er uiteindelijk een Wynaut uit komen! Loop dan naar beneden en ga het meest linkse huis naast de Gym in. Praat met de man bij de balie om Charcoal te krijgen.

Naast de Gym is er niet veel te zien in Lavaridge Town. Bereid je dus goed voor, en treed dan de Gym binnen.

Lavaridge Town Gym

Ten opzichte van Pokémon Ruby en Sapphire is de puzzel in de Lavaridge Town Gym sterk vereenvoudigd. Als je op een houten platform gaan staan daal of stijg je naar de andere verdieping. Om bij de Gym Leader te komen hoef je maar een paar keer te kiezen uit meerdere platforms. De keuzes die je moet maken zijn als volgt:

 1. Meest rechtse platform.
 2. Meest linkse platform.
 3. Achterste platform.
 4. Meest rechtse platform.
+
Leader Flannery
Voorwerpen:
Hyper Potion
Leader Flannery
Slugma Lv. 26
Numel Lv. 26
Torkoal Lv. 28

Na het gevecht kalmeert Flannery, en geeft je de Heat Badge, waarmee je Strength kunt gebruiken buiten gevechten en geruilde Pokémon tot en met Level 50 je gehoorzamen. Ook krijg je TM50 Overheat.

Als je goed hebt opgelet tijdens het spel, weet je al wat de volgende Gym Leader wordt. Inderdaad: nu je vier Badges hebt, kun je het opnemen tegen je vader in Petalburg City. Zodra je de Gym verlaat komt je Brendan/May weer tegen. Hij/zij geeft je de Go-Goggles, en biedt aan om samen terug te reizen naar Petalburg City. Net als bij Fallarbor krijg je hier de optie om te weigeren en in Lavaridge te blijven. Voor de rest van dit hoofdstuk gaan we ervan uit dat je in Lavaridge blijft.

Als je meteen naar de volgende Gym Leader wilt, klik dan door naar het volgend hoofdstuk: Balance Badge.

Omdat je nu de Go-Goggles hebt, kun je het woestijngedeelte van Route 111 bezoeken. Hier zijn een heleboel nieuwe Pokémon en zeldzame Pokémon te vangen. Verlaat Lavaridge Town en spring de heuveltjes af. Ga naar het oosten tot je bij de kruising komt, en ga dan naar het noorden om in de woestijn te komen.

Route 111

Het woestijndeel van Route 111 ligt bezaaid met onzichtbare voorwerpen. Zet je Dowsing Machine dus op en speur erop los! Als je op het donkere zand loopt, kom je wilde Pokémon tegen. Volg de muur aan de linkerzijde naar het zuidelijkste punt van het woestijn om TM37 Sandstorm te vinden. Volg dan de muren aan de rechterkant naar het noorden. Praat onderweg met een Bug Maniac om de Safety Goggles te krijgen. Geef deze aan één van je Pokémon om ze te beschermen tegen de zandstorm!

Zodra je in de rechterbovenhoek bent, zul je twee opmerkelijke stenen zien liggen in het drijfzand. Dit zijn de Root Fossil en Claw Fossil, en je kunt er maar één kiezen; de andere zal wegzinken in het zand en voor altijd verloren gaan. Kies zorgvuldig!

Welk fossiel moet ik kiezen?

Met het Root Fossil kun je Lileep tot leven wekken. Deze Rock/Grass Pokémon gaat met zijn bovengemiddelde HP, Defense en Sp. Def niet snel stuk. Zijn Attack en Sp. Atk zijn normaal. Bovendien zorgt zijn Ability Suction Cups dat tegenstanders je niet kunnen wegblazen uit het gevecht.

Met het Claw Fossil gaat kun je Anorith krijgen. Deze Pokémon is Rock/Bug-type, en heeft een enorme Attack en bovengemiddelde Defense. Zijn HP, Sp. Atk en Sp. Def zijn wat meer standaard. Ook heeft hij de Ability Battle Armor, waardoor hij geen critical hits ontvangt.

Daarnaast zijn beide Pokémon zo traag als een rots. Als geen van beide Pokémon je aanspreekt, ga dan voor Lileep; zijn Ability heeft het toegevoegde effect dat als je hem voorin je team zet, je vaker beet zult hebben met je vishengel!

Zodra je je fossiel gekozen hebt, zal het andere verdwijnen. Als je dit fossiel naar een onderzoeker van Devon Corp. in Rustboro City brengt, zal hij de Pokémon weer tot leven kunnen wekken.

Als je eenmaal genoeg hebt van de woestijn, kun je naar Petalburg City gaan om de volgende Gym Leader uit te dagen. Er zijn ook wat andere dingen die je nu kunt doen. Als je Strength gebruikt in Fiery Path, kun je TM06 Toxic en een Fire Stone vinden. Ook zijn er nieuwe puzzelruimtes in het Trick House. Als je genoeg gezien hebt, klik dan verder naar het volgende deel van de walkthrough.