Verschillen

Pokémon Sun en Pokémon Moon kennen natuurlijk ook wat subtiele verschillen. Deze zitten onder andere in Pokémon die je enkel in één versie tegen kunt komen, en het 12-uur tijdsverschil tussen de games. Op deze pagina staan ze allemaal beschreven!

Exclusieve Pokémon

Net zoals alle voorgaande generaties kennen ook Pokémon Sun en Moon exclusieve Pokémon.

WordPress Tables Plugin

Let op! Na het verslaan van de Pokémon League is het mogelijk om Solgaleo (in Pokémon Moon) en Lunala (in Pokémon Sun) te bemachtigen met behulp van een vriend die de andere versie heeft.

Lycanroc

Lycanroc Midday FormLycanroc Midnight Form

Een speciaal geval van exclusieve Pokémon is een Pokémon wiens vorm exclusief is. Dit is het geval bij Lycanroc. De Midday Form (links) is exclusief voor Pokémon Sun en de Midnight Form (rechts) is exclusief voor Pokémon Moon. Wat dit effectief betekent is dat Rockruff in Pokémon Sun zal evolueren in Lycanroc Midday Form, en in Pokémon Moon in Lycanroc Midnight Form.

Let op! Lycanroc zelf is ook in het wild te vangen. Welke vorm van Lycanroc je vangt, is afhankelijk van het tijdstip in het spel zelf. Als het in je spel dag is, zul je de Midday Form tegenkomen. Als het in je spel nacht is, zul je de Midnight Form tegenkomen. Het is niet mogelijk om je Lycanroc van vorm te laten veranderen.

Ilima's Trial

GumshoosAlolan Raticate

In plaats van de traditionele acht Gyms moet je je in Pokémon Sun en Moon bewijzen door middel van het voltooien van een aantal beproevingen (“Trials”). Aan het einde van iedere Trial staat je een gevecht te wachten met een Totem Pokémon: een extra sterke versie van de normale Pokémon.

Er is echter één Trial waar je versie bepaalt tegen welke Totem Pokémon je op het einde vecht. Dit is Ilima's Trial, en tevens de eerste die je moet voltooien. In Pokémon Sun zul je hier moeten vechten tegen een Lv. 12 Gumshoos (links), en in Pokémon Moon zul je een Lv. 12 Alolan Raticate (rechts) moeten verslaan.

Tijdsverschil

Kenmerkend voor Pokémon Sun en Moon is het tijdsverschil. Pokémon Sun loopt namelijk gelijk met de klok van je DS, terwijl Pokémon Moon hier 12 uur op voorloopt. Dit houdt effectief in dat het overdag in Pokémon Sun ook écht dag is, terwijl het dan in Pokémon Moon nacht is. Omgedraaid geldt natuurlijk hetzelfde. Uitzonderingen hierop zijn de stukken in het spel die om verhaalredenen op een bepaald tijdstip gebeuren.

Dit tijdsverschil heeft ook effect op de games zelf. Sommige Pokémon kun je namelijk alleen tegenkomen als het in de game dag of nacht is. Hetzelfde geldt voor Pokémon die moeten evolueren tijdens de dag of tijdens de nacht, zoals Rockruff.

Na het verslaan van de Pokémon League krijg je de mogelijkheid om te wisselen tussen de twee tijden.

Kleding

Het is ook in Pokémon Sun en Moon weer mogelijk om andere kleding te kopen voor je personage. Met maar liefst vijf kledingwinkels verspreid over de regio is er genoeg keus om je personage te kleden zoals jij wilt! Hier zit echter een subtiel verschil: in Pokémon Sun is voornamelijk kleding beschikbaar met warme kleuren (zoals rood, geel en roze), en in Pokémon Moon vooral koele kleuren (zoals blauw, groen en paars).

Gelukkig kun je hier omheen werken door een vriend met de andere versie tegen te komen in Festival Plaza en van hem/haar de kleding te kopen die normaal gezien niet beschikbaar is in jouw spel. Hiervoor moet jouw Festival Plaza wel minstens rank 10 zijn.