Startpagina » Pokémon Sun & Moon » Pokémon Sun & Moon Walkthrough » Pokémon Sun & Moon Walkthrough – Ilima’s Trial

Pokémon Sun & Moon Walkthrough – Ilima’s Trial

Route 1

Nadat je je rugzak en pet hebt gepakt, verlaat je je huis. Buiten zal Professor Kukui naar je zwaaien; benaderen, en hij zal je meenemen naar Route 1. Loop op Route 1 naar het noorden en volg het afbuigende pad naar het westen, totdat je weer bij Kukui komt. Samen betreden jullie Iki Town.

Iki Town

Als je Iki Town binnenkomt, vertelt Prof. Kukui je over Melemele Island en diens beschermer, Tapu Koko. Hij geeft je de opdracht op de Kahuna van Melemele Island te vinden. Verken het dorpje als je wilt, en beklim dan de trappen naar het noorden. Volg dan het blonde meisje in witte kleding dat je het bos in ziet lopen.

Mahalo Trail

Beklim de trappen, en je zult het meisje opnieuw zien. Als je bij de brug komt, vliegt er een Pokémon uit haar tas, die de brug op gaat! De Pokémon wordt vervolgens aangevallen door wilde Spearow, en het meisje vraagt je om de Pokémon, die ze ‘Nebby' noemt, te redden. Loop over de brug naar ‘Nebby' toe, en die zal per ongeluk zijn kracht gebruiken om te brug op te blazen! Gelukkig word je gered door een mysterieuze gele Pokémon, die een glimmende steen achterlaat. Het meisje bedankt je en geeft je de Sparkling Stone. Samen lopen jullie terug naar Iki Town.

Iki Town

Terug in Iki Town word je geroepen door Prof. Kukui. Het meisje stelt zich voor als Lillie, de assistent van Prof. Kukui. Dan komt de Kahuna, Hala, aanlopen. Hij stelt zich voor, en geeft je dan de kans om je allereerste Pokémon uit te kiezen!

Welke starter moet ik kiezen?

Rowlet is een Grass/Flying-type Pokémon. Als hij evolueert, verliest hij zijn Flying-type en krijgt hij in plaats daarvan het Ghost-type. Het is een gemengde aanvaller die zowel fysieke and speciale aanvallen kan gebruiken. Daarnaast is zijn laatste evolutie de snelste van de drie.

Litten is een Fire-type Pokémon, die na zijn tweede evolutie ook het Dark-type krijgt. Hij heeft een hoge Attack, om krachtige fysieke aanvallen mee uit te voeren. Aanvankelijk is hij de snelste van de drie, maar bij zijn tweede evolutie gaat zijn Speed juist omlaag.

Popplio is een Water-type Pokémon, die na zijn tweede evolutie ook het Fairy-type krijgt. Hij heeft de hoogste Sp. Atk en Sp. Def van de drie, wat hem een expert maakt in het uitvoeren en opvangen van speciale aanvallen. Zijn Attack en Defense zijn vergeleken met de andere drie echter minder.

Samen met je starter-Pokémon krijg je de Pokédex en een Trainer Passport van Prof. Kukui. Hij stelt voor dat je je nieuwe Pokémon aan je moeder laat zien. Loop naar het zuiden de trap af, en je komt een jongen tegen die zich voorstelt als Hau — de kleinzoon van Hala. Hij daagt je uit voor een gevecht!

+
Pokémon Trainer Hau
(Als je Rowlet als starter koos)
Pokémon Trainer Hau
(Als je Rowlet als starter koos)
PopplioLv. 5
+
Pokémon Trainer Hau
(Als je Litten als starter koos)
Pokémon Trainer Hau
(Als je Litten als starter koos)
RowletLv. 5
+
Pokémon Trainer Hau
(Als je Popplio als starter koos)
Pokémon Trainer Hau
(Als je Popplio als starter koos)
LittenLv. 5

Na het gevecht merkt Hala dat je de Sparkling Stone hebt, en vraagt je die aan hem te lenen. Daarna brengt Prof. Kukui je naar huis.

Route 1

⦾ frequent | O gemiddeld | △ zeldzaam | ▲ zeer zeldzaam

De volgende dag gaat opnieuw de deurbel en komt Prof. Kukui je huis binnen. Hij nodigt je uit voor het festival. Ga naar buiten en volg Prof. Kukui naar het noordoosten. Hij laat je zien hoe je Pokémon vangt, geeft je een aantal Poké Balls en Potions, en loopt dan alvast door naar Iki Town, zodat je zelf Route 1 kunt verkennen.

In het hoge gras kun je naar hartenlust jagen op wilde Pokémon. Als je je Pokémon wilt genenzen, ga dan terug naar je huis en praat met je moeder. Loop vervolgens verder door Route 1. Verderop staat een Trainer; als je langs hem loopt daagt hij je uit voor een gevecht. Blijf verder lopen en ga naar het westen als je bij een splitsing komt. Uiteindelijk kom je bij de trap naar Iki Town.

Doorzoek alle grasvelden!

Nieuw in Pokémon Sun en Moon is dat verschillende grasvelden in een gebied ook verschillende Pokémon kunnen bevatten! Zo zul je bijvoorbeeld Grubbin, Metapod en Pichu alleen tegenkomen in de grasvelden bij de ingang van Iki Town. Ben je op jacht naar nieuwe Pokémon, doorzoek dan alle grasvelden die je tegenkomt!

Iki Town

In Iki Town loop je Hala weer tegen het lijf. Hij vertelt je over de beschermer van Melemele Island, Tapu Koko. Loop dan door naar het noorden en je komt Hau, Kukui en Lillie tegen. Hala geneest je Pokémon, en vraagt of je klaar bent om het op te nemen tegen Hau in het festival.

+
Pokémon Trainer Hau
(Als je Rowlet als starter koos)
Pokémon Trainer Hau
(Als je Rowlet als starter koos)
PichuLv. 6
PopplioLv. 7
+
Pokémon Trainer Hau
(Als je Litten als starter koos)
Pokémon Trainer Hau
(Als je Litten als starter koos)
PichuLv. 6
RowletLv. 7
+
Pokémon Trainer Hau
(Als je Popplio als starter koos)
Pokémon Trainer Hau
(Als je Popplio als starter koos)
PichuLv. 6
LittenLv. 7

Na het gevecht onthult Hala wat hij met je Sparkling Stone gedaan heeft, en hij geeft je de Z-Ring! Bovendien daagt Prof. Kukui je uit om de Island Trials (eilanduitdagingen) te ondergaan. Na afloop brengt hij je weer naar huis.

Route 1 (strand)

⦾ frequent | O gemiddeld | △ zeldzaam | ▲ zeer zeldzaam

De volgende dag gaat de deurbel weer, maar deze keer is het niet Prof. Kukui. Lillie staat voor je huis op je te wachten, en zegt dat Prof. Kukui gevraagd heeft of je mee komt naar zijn lab. Voordat je vertrekt, geeft je moeder je nog 30.000 Poké Dollars.

Loop naar het zuiden en volg Lillie door het hogen gras. Onderweg vertelt ze meer over ‘Nebby', de zeldzame Pokémon Cosmog die ze gevonden heeft. Je kunt door het gras lopen, langs de Trainers, of gewoon van de heuvel afspringen naar het zuiden. Op het strand tref je Lillie aan bij een huis. Dit is Prof. Kukui's Pokémon lab.

Pokémon vangen op het strand

Net als in het noordelijk deel van Route 1, vind je in de grasvelden bij het strand van Route 1 nieuwe Pokémon. Zo zul je bijvoorbeeld Slowpoke alleen vinden in het zuidelijke deel van Route 1. Het loont dus om de verschillende delen van ieder gebied te verkennen voor wilde Pokémon.

Binnen zal Kukui je Pokédex upgraden naar de Rotom Pokédex! Hau komt ook binnen, en Prof. Kukui maakt van de mogelijkheid gebruik om de Island Challenge uit te legen. Die bestaat uit 7 Trials die je moet ondergaan en 4 Kahunas die je moet verslaan. Prof. Kukui heeft je een amulet voor op je rugzak om te laten zien dat je aan de Island Challenge meedoet, en stuurt je dan naar de Trainer's School voor de eerste Trial.

De Rotom Pokédex!

Nadat Prof. Kukui je Pokédex geüpgraded heeft naar de Rotom Pokédex, heb je een aantal nieuwe functies tot je beschikking! Op het onderste scherm vind je de Town Map, waarmee je altijd je positie kunt bepalen. Op de Town Map zie je je volgende bestemming als een rood vlaggetje. Bovendien zal Rotom je van tijd tot tijd tips geven over wat je volgende doel is.

Verlaat Prof. Kukui's lab en loop naar het noorden tot je weer bij je huis bent. Ga dan naar het westen (richting de rode vlag op het touch screen) en je komt in de Hau'oli Outskirts.

Hau'oli Outskirts

Al snel kom je bij een Pokémon Center, waar Lillie je een rondleiding zal geven. In de nieuwe Pokémon Centers, ook wel PMC, vind je voortaan ook een Mart waar je voorwerpen kunt kopen en een Café waar je drankjes kunt kopen en tips ontvangen. Vervolgens gaan jullie verder naar het westen en bereiken jullie de Trainer's School. Verder gaan kan niet, want een Tauros blokkeert de weg.

Nieuwe functions

Na je eerste bezoek aan het Pokémon Center vind je een aantal nieuwe functies in je menu!

  • Quick Link: Hiermee kun je snel verbinding maken met een vriend die in de buurt is, als jullie beiden het touch screen aangeraakt houden. Vervolgens kunnen jullie vechten of ruilen.
  • Festival Plaza: Deze optie brengt je naar het Festival Plaza! In het Festival Plaza kun je vechten en ruilen met andere spelers via het Internet, en vind je verschillende winkels en opties. De eerste keer dat je Festival Plaza bezoekt, moet je de tutorial doorlopen voordat je weer verder kunt met je avontuur.
  • QR Scanner: Deze laat je QR-codes inscannen om Pokémon te registreren in je Pokédex. Je vindt ook QR-codes in je eigen Pokédex, die je met je vrienden kunt delen.
  • Battle Video: Dit heeft dezelfde functie als de Vs. Recorder uit de vorige Pokémon-games. Je kunt gevechten met andere spelers opnemen om ze later af te spelen.

Trainers' School

⦾ frequent | O gemiddeld | △ zeldzaam | ▲ zeer zeldzaam

Prof. Kukui heet je welkom in de Trainers' School, en daagt je uit om 4 verschillende Trainers te verslaan in en rond de school. Hij geeft je tevens de Exp. Share, een voorwerp dat extra Exp. Points toekent aan alle Pokémon in je team, zelfs als ze niet deelnamen aan een gevecht. Standaard staat de Exp. Share aan, maar als je het spel uitdagender wilt maken, kun je de Exp. Share ook uitzetten in je Bag.

Als je het schoolgebouw binnen gaat, kun je met een vrouw praten bij de Poké Ball-tafel op de begane grond, die je een Quick Claw zal geven. De vier Trainers vind je op de volgende plekken. Als je Pokémon gewond zijn, praat dan met Lillie — zij zal ze genezen.

  • Trainer 1: Buiten, in de noordoostelijke hoek van het schoolplein.
  • Trainer 2: Buiten, in de noordwestelijke hoek van het schoolplein, achter het rode poortje.
  • Trainer 3: Binnen, op de begane grond, naast de trap.
  • Trainer 4: Buiten, op het sportveld voor het schoolgebouw. Deze Trainer daagt je pas uit, als je de andere drie hebt verslagen.

Zodra je de laatste Trainer verslagen hebt, geeft hij je TM01 Work Up. Deze TM (Technical Machine) kun je gebruiken om de aanval Work Up aan je Pokémon te leren. In tegenstelling tot oudere Pokémon-games, kunnen TMs in Pokémon Sun & Moon meerdere malen gebruikt worden.

Via de luidsprekers word je opgeroepen om je bij de lerares te melden. Ga het schoolgebouw binnen en ga naar de eerste verdieping; bij de trap omhoog staat de lerares. Zij daagt je uit voor een laatste gevecht. Na afloop komt Prof. Kukui aanlopen, die je voorstelt aan Captain Ilima, de eerste Trial Captain van de Island Challenge. Ilima vertelt je dat zijn Trial plaatsvindt in Verdant Cavern, en vertrekt dan weer.

Verlaat nu de Trainers' School, en vervolg je rondleiding door de stad met Lillie. Ten westen van de Trainers' School staan Hau en Hala bij de Tauros van eerder. Aai de Tauros door er mee te praten, en hij zal vertreken met Hala. Vervolgens gaan jij, Hau en Lillie de stad binnen.

Hau'oli City

⦾ frequent | O gemiddeld | △ zeldzaam | ▲ zeer zeldzaam

Na een korte scene bevind je je op een straat langs het strand. Loop door naar het noorden tot je in het volgende gebied komt. Een eindje verder kom je Hau weer tegen. Hij neemt je mee naar het toeristenbureau, waar je Rotom Pokédex wordt uitgerust met de Poké Finder! Met deze functie kun je foto's maken van wilde Pokémon op bepaalde plekken in de Alola-regio. Eenmaal buiten maakt Rotom een foto van jullie drieën, en lopen Hau en Lillie verder. Een man zal je wijzen op een plek waar je een foto kunt nemen; loop vervolgens verder door de straat.

Een eindje verderop vind je Lillie bij een kledingszaak aan de rechterkant van de weg. Ze geeft je de Lens Case, waarmee je in het pashokje bij kledingszaken je oogkleur kunt veranderen. Als je als meisje speelt ontvang je ook een Makeup Case, waarmee je lippenstift op kunt doen. Praat ook met de vrouw in de groene jurk die voor de kledingszaak staat, want ze geeft je een Silk Scarf.

Je Trainer aanpassen

In de kledingszaak in Hau'oli City kun je je oogkleur aanpassen of nieuwe kleding kopen! Welke kleding je kunt kopen, hangt af van welke versie te speelt. In Pokémon Sun vind je voornamelijk warme kleuren kleding, en in Pokémon Moon voornamelijk koude kleuren. Later in het spel krijg je ook de optie om de andere kleuren te dragen.

Naast de kledingszaak vind je tevens een kapper. Hier kun je je kapsel en haarkleur laten veranderen.

Heb je je Trainer naar wens aangepast, dan kun je ook poseren voor de foto op je Trainer Passport! Open hiervoor je Trainer Passport en druk op de A-knop om een foto te maken. Let op: als je de optie L=A aan hebt staan, zal het niet mogelijk zijn om de camera te draaien.

Geld nodig?

Heb je de Pokémon Sun & Moon demoversie gespeeld, en heb je daarin waardevolle voorwerpen ontvangen? Praat dan in de demoversie met Prof. Kukui om de voorwerpen naar het volledige spel te sturen. Deze kun je vervolgens in het volledige spel ophalen bij de man met het oranje-blauw gestreepte shirt bij de balie in ieder Pokémon Center. Als je alle beschikbare waardevolle voorwerpen verkoopt, ontvang je een flinke smak geld waarmee je stevig kunt shoppen!

Loop verder de straat uit, en je komt bij een Pokémon Center. Iets verderop hoor je twee mensen praten over het zogeheten Team Skull, die herrie aan het schoppen zijn in de haven. Neem de afslag naar links en loop naar het zuiden van de stad, en vervolgens naar het oosten. Bij de malasada-winkel vind je Hau, die je erover vertelt. Loop verder door de straat naar het oosten. Op de hoek van de straat ligt TM49 Echoed Voice achter een poortje.

Ga vervolgens naar het zuiden, en je bereikt de haven, waar je Ilima aantreft. Praat met hem, en Team Skull zal verschijnen om je Pokémon te stelen! Praat met de linkse Grunt om het gevecht te beginnen.

+
Team Skull Grunt
Team Skull Grunt
ZubatLv. 8

Nadat jullie de Grunts verslagen hebben, rennen ze weg. Ilima geneest je Pokémon en vraagt je dan of je zijn Trial wil ondergaan. Allereerst daagt hij je uit voor een gevecht!

+
Captain Ilima
Voorwerpen:
Potion
Captain Ilima
YungoosLv. 9
SmeargleLv. 14

Captain Ilima's Smeargle

Smeargle is een unieke Pokémon, die de aanvallen van iedere andere Pokémon kan kopiëren. De Smeargle van Ilima kent altijd een aanval die sterk is tegen de starter-Pokémon die jij koos. Als je Rowlet hebt, dan kent hij Ember; koos je Litten, dan gebruikt hij Water Gun, en ging je voor Popplio, dan zal hij Leafage gebruiken. Zorg dus dat je extra Pokémon meeneemt die niet zwak zijn voor dit type aanval.

Na het gevecht zegt Ilima dat je naar Verdant Cavern op Route 2 moet gaan, en vertrekt hij. Ga terug naar het Pokémon Center en loop naar het noorden. Nadat Lillie je succes wenst, kom je Hala en Tauros weer tegen. Geef Tauros opnieuw een aai, en ze zullen vertrekken. Je kunt nu naar Route 2!

Route 2

⦾ frequent | O gemiddeld | △ zeldzaam | ▲ zeer zeldzaam

Schaduwen in het gras

Op Route 2 zul je in het eerste grasveld een schaduw met ritselend gras zien. Zodra je het grasveld betreedt, schiet deze schaduw naar je toe en raak je in gevecht met een wilde Pokémon! Deze Pokémon in ritselend gras zijn soms iets sterker dan de normale Pokémon in dat grasveld, maar kunnen voorwerpen achterlaten als je ze verslaat.

Versla de Trainer bij de heuvel, en klim de heuvel op. Je kunt nu twee kanten uit. Om verder te gaan met het verhaal ga je door naar het noorden. Je kunt ook naar het oosten gaan om bij een begraafplaats te komen, waar je zeldzame Pokémon en voorwerpen kunt vinden, evenals Trainers om tegen te vechten. Lees verder als je naar de begraafplaats wil, of scroll door naar het volgende kopje Route 2 om dit over te slaan.

Hau'oli Cemetery

⦾ frequent | O gemiddeld | △ zeldzaam | ▲ zeer zeldzaam

Op de begraafplaats vind je verschillende Trainers die een gevecht zoeken. Ook kun je in het gras zoeken naar Ghost-type Pokémon, zoals Gastly. Loop ook naar de rechterkant van de begraafplaats, want net buiten de omheining ligt TM100 Confide. Ook kun je foto's maken met de Poké Finder bij het graf rechtsboven.

Zodra je alles gezien hebt, loop je terug naar Route 2 en vervolg je je reis naar het noorden.

Route 2

Blijf naar het noorden lopen en je komt op een gegeven moment een Delibird tegen, die je tas grijpt en je meesleurt naar de Berry Fields. Ga naar binnen en je komt Team Skull weer tegen, die Berries proberen te stelen. Zodra ze je zien, dagen ze je weer uit voor een gevecht.

+
Team Skull Grunt
Team Skull Grunt
DrowzeeLv. 10

Na het gevecht rennen ze weer weg, ditmaal richting Verdant Cavern. De man die de Berry Fields beheert, geeft je wat Berries als dank. Raap ook wat Berries op van de stapel die bij de boom ligt, en loop dan naar rechts tot je bij een huis komt. Als je achter het huis kijkt, vind je daar wat Silver Powder! Verlaat daarna de Berry Fields en ga weer verder naar het noorden.

Uiteindelijk kom je bij een Pokémon Center, waar je Hau weer tegenkomt. Loop naar de bestemming op je touch screen om bij de grotingang te komen, waar je Ilima vindt. Zorg dat je Pokémon genezen zijn en je voldoende Potions hebt, want zodra je de grot binnengaat mag je niet naar buiten tot je de Trial voltooid hebt!

De eerste Trial vereenvoudigen

De Trial van Ilima legt de focus op het Normal-type. In het Pokémon Center vind je een meisje dat aanbiedt om haar Machop te ruilen voor jouw Spearow. Machop is een Fighting-type Pokémon, die sterk is tegen het Normal-type! Spearow kun je vangen in de grasvelden bij het Pokémon Center, dus als je de eerste Trial wilt vereenvoudigen, is het aangeraden om er een te vangen en te ruilen.

Verdant Cavern

⦾ frequent | O gemiddeld | △ zeldzaam | ▲ zeer zeldzaam

De uitdaging van Captain Ilima is om 3 Pokémon te verslaan, die zich in hun hollen verstoppen. Vervolgens moet je het Z-Crystal vinden dat diep in de grot ligt. Bovendien zul je een Totem Pokémon moeten verslaan. Let op: je kunt geen Pokémon vangen, tot je de Trial afgerond hebt.

Het eerste hol is vlakbij waar je begint, en het tweede hol is vlakbij een mossige steen. Bij beide hollen vecht je met een Yungoos (in Pokémon Sun) of Rattata (in Pokémon Moon).

Loop vervolgens over de plank naar links. Ga een klein stukje naar beneden voor TM31 Brick Break, die je kunt leren aan je Pikipek of je Machop als je die geruild hebt, en die zeer effectief is tegen de Pokémon in deze Trial.

Loop vervolgens over de volgende plank naar rechts, en je ziet een Pokémon zijn hol induiken. Ga rechts de heuvel op, klim door het gat, spring links de heuvel af en check het hol. Nu komt de Pokémon uit een ander hol tevoorschijn. Spring naar beneden en check dit tweede hol, nu verplaatst de Pokémon zich opnieuw naar een derde hol. Loop naar links en spring naar beneden, en check dit derde hol; nu zit de Pokémon weer in het eerste hol. Als je nu over de plank weer naar rechts loopt, zal Team Skull alweer verschijnen en je uitdagen voor een gevecht!

+
Team Skull Grunt
Team Skull Grunt
DrowzeeLv. 11

Nadat je Team Skull verslagen hebt, zullen de Grunts de andere twee hollen blokkeren. Dit is je kans! Ga weer rechts de heuvel op, klim door het gat en en check het eerste hol. Eindelijk komt de laatste Pokémon tevoorschijn: een Gumshoos (in Pokémon Sun) of een Raticate (in Pokémon Moon).

Nu je de drie Pokémon verslagen hebt, is het tijd om het Z-Crystal te halen. Ga naar de doorgang links achterin en praat met de man, die aan de kant zal gaan. Ga door de doorgang, bereid je voor op een gevecht en check dan de totem achterin de kamer. Nu zal de Totem Pokémon verschijnen en je aanvallen!

+
Totem Gumshoos Lv. 12
(Als je Pokémon Sun speelt)
Type:
Voorwerp:
Pecha Berry
Totem Gumshoos Lv. 12
(Als je Pokémon Sun speelt)
Super Fang
Bite
Leer
Scary Face
+
Totem Raticate Lv. 12
(Als je Pokémon Moon speelt)
Type:
Voorwerp:
Pecha Berry
Totem Raticate Lv. 12
(Als je Pokémon Moon speelt)
Tackle
Bite
Tail Whip
Scary Face

Totem Pokémon en SOS Battles

Totem Pokémon zijn extra sterke varianten van wilde Pokémon! Niet alleen krijgt één van hun statistieken een boost aan het begin van het gevecht (in dit geval Defense), maar ook kunnen ze aan het einde van iedere beurt een extra wilde Pokémon oproepen, als ze er alleen voor staan. Hiermee wordt het gevecht dus 2-tegen-1, en dit wordt een SOS Battle genoemd. Je kunt ervoor kiezen om de extra Pokémon eerst uit te schakelen, met het risico dat de Totem Pokémon een nieuwe oproept, of je kunt eerst de Totem Pokémon uitschakelen, met het risico dat de andere Pokémon je ondertussen aanvalt. Hoe je dit precies moet aanpakken, hangt af van de situatie.

Na de eerste Trial, zullen normale wilde Pokémon voortaan ook bondgenoten op kunnen roepen. Als je dit wilt voorkomen, geef ze dan een statusprobleem (bijv. verlamming), en ze zullen geen nieuwe Pokémon meer kunnen oproepen.

Als je de Totem Pokémon verslagen hebt, is de Trial ten einde gekomen! Als beloning ontvang je je eerste Z-Crystal: Normalium Z! Nu de Trial voorbij is, kun je wilde Pokémon vangen in Verdant Cavern. Ilima geeft je nog wat Great Balls, geneest je Pokémon en nodigt je uit naar Route 3 komen.

Eenmaal buiten laat Ilima de barrière op het pad weghalen, zodat je naar Route 3 kunt. Ilima stuurt je terug naar de Kahuna, Hala, om je Island Challenge te vervolgen. Dan komt Prof. Kukui aangelopen, die je een demonstratie geeft van Z-Moves. Vervolgens vraagt hij je om je hulp, want Lillie is zoekgeraakt op Route 3.

Z-Moves

Nieuw in Pokémon Sun & Moon zijn de oppermachtige Z-Moves! Als je een Pokémon een Z-Crystal geeft, kun je één van zijn aanvallen met dat type omzetten naar een Z-Move! Kies je voor een offensieve Z-Move, dan verandert deze in een enorm krachtige aanval van hetzelfde type. Je kunt ook een niet-offensieve aanval tot een Z-Move maken; de aanval wordt dan normaal uitgevoerd, maar krijgt een extra effect. Per gevecht kun je slechts één Z-Move gebruiken.

Voor het uitvoeren van Z-Moves heb je een Z-Crystal nodig van dat type. Er bestaan ook speciale Z-Moves die uniek zijn aan bepaalde Pokémon, die een specifieke aanval van die Pokémon tot een Z-Move verheffen. Een voorbeeld is Snorlium Z, een Z-Crystal dat alleen voor Snorlax werkt en dat zijn aanval Giga Impact omzet naar de unieke Z-Move Pulverizing Pancake.