Startpagina » Pokémon Sword & Shield » Pokémon Sword & Shield Walkthrough » Pokémon Sword & Shield Walkthrough – The Crown Tundra (deel 1)

Pokémon Sword & Shield Walkthrough – The Crown Tundra (deel 1)

Deel 1: de King of Bountiful Harvests

The Crown Tundra is het tweede deel van de Pokémon Sword & Shield Expansion Pass. Wanneer je deze uitbreidingspas gekocht hebt, heb je toegang tot een nieuw gebied: de Crown Tundra. Dit gebied staat helemaal in het teken van Legendarische Pokémon, breng dus zeker een bezoekje om je verzameling uit te breiden.

Pas op, sterke Pokémon!

Let op: de Pokémon in de Crown Tundra zijn zeer sterk, met Levels van minimaal Lv. 60. Bij Legendarische Pokémon ligt dit level nog hoger. Zorg dus dat je Pokémon sterk genoeg zijn voordat je dit gebied betreedt.

Wedgehurst

Zodra je het spel opstart, zul je een Crown Pass ontvangen waarmee je naar de Crown Tundra kunt reizen. Om hier te komen, ga je terug naar het dorp Wedgehurst. Ga het station binnen, en praat met de man met het uniform; hij zal aanbieden je naar Crown Tundra Station te brengen.

Na een kort treinritje zul je de toendra bereiken!

Slippery Slope

Zodra je arriveert in het Crown Tundra Station, zal een vrouw naar je toelopen om je Pokédex te upgraden. In de nieuwe Crown Tundra Pokédex kun je bijhouden welke Pokémon in de toendra voorkomen. Indien je de Mythische Pokémon Melmetal hebt, praat dan nogmaals met de vrouw en ze zal je een Hex Nut Sport Cap geven.

Verlaat het station, en na wat scènes zul je twee nieuwe personages ontmoeten. Loop naar ze toen en antwoord “Yes” – ze zullen zich voorstellen als Peony en zijn dochter Nia. Peony zal je uitdagen voor een gevecht!

+
Pokémon Trainer Peony
Pokémon Trainer Peony
Copperajah Lv. 70
Aggron Lv. 70

Na het gevecht zal Peony merken dat Nia is weggerend. Er volgt nog een kort gesprekje, en dan vertrekt hij zelf ook weer.

Loop een stukje verder, en je zult in de verte een grot zien waar Peony bij staat. Volg Peony de grot in, en je komt in de Max Lair.

Max Lair

Binnen in de Max Lair volgt een gesprekje tussen Peony en een onderzoekster. Praat vervolgens met de onderzoekster, en ze zal vertellen over Dynamax Adventures. Vervolgens rent Peony verder de grot in. Praat nogmaals met de vrouw om het Dynamax-avontuur te beginnen.

De eerste keer dat je op Dynamax Adventure gaat, wordt je aangeraden om alleen te spelen. Kies hiervoor de optie “Don't Invite Others”. Maar als je wilt, kun je ook andere mensen uitnodigen!

Dynamax Adventure

Dynamax Adventure is een nieuwe feature in Pokémon Sword & Shield: The Crown Tundra. In een Dynamax Adventure trek je met 4 Trainers door een grottenstelsel, en in iedere grot nemen jullie het op tegen een Dynamax Pokémon in een Max Raid Battle.

Je kunt echter niet je eigen Pokémon gebruiken; in plaats daarvan speel je met een geleende Pokémon. Na ieder gevecht kun je de Dynamax Pokémon vangen, en kan één van de vier spelers ervoor kiezen hun huidige Pokémon te vervangen door de Pokémon die je zojuist verslagen hebt.

Tussen gevechten door worden je Pokémon niet genezen, dus ga voorzichtig om met je HP en PP, en wissel van Pokémon wanneer het nodig is. Aan het einde van de grot wacht een superkrachtige Pokémon, die soms zelfs een Legendarische Pokémon kan zijn.

Na afloop van de Dynamax Adventure word je beloond met Dynite Ore. Deze kun je spenderen bij ingang, maar bewaar ze voor nu nog even – je hebt later 8 Dynite Ore nodig in het verhaal.

Aan het einde van het avontuur kom je Nia weer tegen, die zich voorstelt met haar volledige naam: Peonia. Ze vertelt dat haar vader met haar op “adven-tour” wilde gaan, maar dat ze dat niet zo ziet zitten. Vervolgens stelt ze voor dat jij haar plaats inneemt.

Eenmaal terug bij de ingang zie je Peony op de grond liggen. Spreek hem aan en je zult vertellen wat er gebeurt is. Peony geeft je zijn League Card, en vervolgens gaan jullie samen op pad. Jullie eerste bestemming: het dorpje Freezington.

Zodra je de Max Lair verlaat, zie je Peony naar het zuiden rennen. Loop recht naar voren en je zult links een hekje zien, ga achter het hekje linksaf en volg het pad om Freezington te bereiken.

Freezington

Wanneer je Freezington binnenloopt, word je benaderd door de burgemeester. Hij vertelt kort over de legende van de King of Bountiful Harvests, en geeft je dan een souvenir: een Freezington's Fame Boatneck Sweatshirt. Ook geeft hij je toestemming om de eerste Pokémon in je team vrij rond te laten lopen. Dan zal Peony je roepen en een huis binnengaan.

Als je liever je Pokémon in zijn Poké Ball houdt, kun je het huis recht achter je binnengaan (naast het huis zit een vrouw met een Spheal), en met het meisje met de Eevee praten om te kiezen of je je eerste Pokémon wel of niet vrij laat rondlopen.

In het dorp zijn ook nog wat andere dingen te doen. Praat met de man in de felgroene outfit om enkele voorwerpen te kopen, en praat met de man bij de akker om 8 Dynite Ore te ruilen voor Carrot Seeds – deze heb je later nodig in het verhaal. Ook kun je bij de huizen een Charcoal en Utility Umbrella vinden.

Loop dan naar het huis met de rode vlag, waar je Peony weer vindt. Hij vertelt je wat zijn plannen voor de verkenningstocht zijn, en benoemt je tot expeditieleider. Daar hoort natuurlijk ook een Expedition Uniform bij. Je personage zal het uniform meteen aantrekken, maar als je liever je normale kleren draagt, kun je je weer omkleden in de slaapkamer. Hier kun je ook je Pokémon genezen of een andere kleur sjaal kiezen.

Vervolgens geeft Peony je drie Legendary Clues. Om je te helpen op je avontuur, krijg je ook nog eens Master Ball.

Loop naar de tafel in het basiskamp toe, en inspecteer de steen die erop ligt – die Peony een kussen noemt. Vraag of je het “kussen” mag hebben, en je ontvangt de Wooden Crown.

Verlaat het huis en loop naar het standbeeld in het dorp toe, vlak bij de akkers. Inspecteer het standbeeld en je krijgt de optie om de Wooden Crown terug te plaatsen. Dan verschijnt een mysterieuze Pokémon die op het standbeeld lijkt… Volg de Pokémon en spreek hem aan, en hij zal je uitdagen voor een gevecht!

In dit gevecht zul je de Pokémon niet kunnen vangen, dus doe je best om hem uit te schakelen.

+
??? Lv. ???
Type:
Ability:
Unnerve
??? Lv. ???

Na het gevecht zal de Pokémon met je proberen te communiceren, maar helaas kun je hem niet verstaan. Dan komt Peony aanlopen, en de Pokémon neemt zijn lichaam over om met je te kunnen praten. De Pokémon stelt zich voor als Calyrex, de King of Bountiful Harvests.

Calyrex bedankt je voor het herstellen van zijn standbeeld, en vertelt dat hij vroeger als koning van het land regeerde. Hij vraagt je om je hulp, om te zien of de dorpsbewoners nog steeds in hem geloven.

Maak een rondje door Freezington, en praat met alle bewoners. Keer dan terug naar Calyrex om hem het slechte nieuws te geven. Calyrex vertelt over zijn trouwe ros, en vraagt je met de burgemeester te praten voor meer informatie.

Loop nogmaals naar het huis van de burgemeester – langs de twee vrouwen en de Swablu, het pad omhoog. De twee vrouwen zullen vertellen dat de burgemeester niet thuis is, en dat hij naar het Giant's Bed gegaan is.

Verlaat het dorp via de uitgang links van het basiskamp (huis met de rode vlag). Meteen wanneer je door de uitgang loopt, zul je rechts van je een set voetafdrukken zien. Inspecteer de voetafdrukken, en Sonia zal aan komen lopen. Check na een kort gesprek nogmaals de voetafdrukken, en je ontvangt data over de Iron Will Pokémon. Sonia vertelt dat er daarnaast ook nog een Cavern Pokémon en Grassland Pokémon zijn, ergens in de Crown Tundra. Ze vraagt om je hulp met het verzamelen van data, en zegt dat ze in huis bij het standbeeld zal wachten.

Frostpoint Field

Meteen aan het begin van de route kom je al bij een splitsing. Je kunt scherp rechtsaf slaan en achter het basiskamp kijken om een Bottle Cap te vinden. Verder is niet zo veel te zien op de rechterroutte; neem in plaats daarvan de linkerroute door het gras om her en der nog enkele voetsporen te vinden.

Buig daarna ietsje af naar rechts om bij de boom nog een voetspoor te vinden, en loop dan door richting het gras om Giant's Bed te bereiken.

Giant's Bed

Meteen wanneer je dit gebied betreedt, zul je aan je rechterkant een grote tempel zien. Zodra je naar de tempel toe loopt, word je gebeld door Peony. Hij vertelt dat in de tempel een Legendarische Pokémon rust, maar nog niemand een manier gevonden heeft om de deur open te krijgen.

Indien je wilt, kun je de tempel betreden om het tegen de Legendarische Pokémon Registeel op te nemen. Hiervoor moet je voor de deur gaan staan en fluiten. Om te fluiten, druk je de linker-controlstick in terwijl je niet op je fiets zit.

Binnen in de tempel vind je een aantal stippen op de grond. Loop over iedere stip heen, en de stippen op het standbeeld zullen oplichten. Check dan het standbeeld, en Registeel zal verschijnen!

+
Registeel Lv. 70
Type:
Ability:
Clear Body
Registeel Lv. 70
Heavy Slam
Flash Cannon
Iron Defense
Charge Beam

Loop in de richting recht tegenover de tempel van Registeel, en blijf het pad volgen. Verderop zal het pad zich splitsen; links leidt naar nog een besneeuwd gebied, en recht voor je zul je wat ruïnes zien. Loop naar de ruïnes toe; aan je linkerkant zul je de burgemeester bij een akker zien staan. Na een babbeltje vraagt hij je om terug te komen naar zijn huis in Freezington om meer over de legende te praten.

Freezington

Keer terug naar Freezington en spreek met de burgemeester bij zijn huis. Hij laat je binnen en vertelt dat het trouwe ros van de koning van een bepaald soort groente hield. Vervolgens kun je de boekenkast in het huis checken om meer over de legende te leren.

Wanneer je het huis verlaat, zul je in de verte Calyrex weer zien vlakbij het standbeeld. Volg hem en praat met hem om een update over je voortgang te geven. Hij vraagt je waar zijn ros van houdt: antwoord met Carrots.

Geef Calyrex de Carrot Seeds (te koop voor 8 Dynite Ore bij de man bij de akkers), en hij zal je vragen om geschikte grond te zoeken om ze te planten. Je hebt nu twee keuzes: je kunt de zaadjes planten in een ijsveld, of in een kerkhof. Welke plek je kiest heeft invloed op welke Legendarische Pokémon je later zult ontmoeten: de Ice-type Pokémon Glastrier of de Ghost-type Pokémon Spectrier.

De twee plaatsen waar je de Carrot Seeds kunt planten worden gemarkeerd op je Town Map. Verlaat Freezington weer door de uitgang links van het basiskamp en doorkruis het Frostpoint Field om Giant's Bed weer te bereiken. Je kunt ook de andere uitgang vlak bij het huis met de vrouw en de Spheal nemen om sneller bij Giant's Bed te komen.

Scroll verder naar Snowslide Slope als je de Carrot Seeds in het ijsveld wilt planten om Glastrier te bemachtigen. Als je liever Spectrier wilt, scroll dan verder naar Old Cemetery.

Snowslide Slope (Glastrier)

Eenmaal terug in Giant's Bed kun je twee kanten op. Als je terugkeert naar de ruïnes waar je de burgemeester vond (linkerpad), dan kom je uiteindelijk bij de Snowslide Slope. Blijf het pad volgen en houd links aan, tot je Snowslide Slope bereikt.

Onderweg zul je langs een meertje komen; aan de kant van het water, bij de boom, zul je een Electirizer kunnen vinden.

Nadat je een stukje geklommen hebt, zul je wat stenen muurtjes en een meertje vinden. Rechts van de muurtjes vind je een kleine akker.

Zodra je naar de akker toeloopt, krijg je de optie om de Carrot Seeds te planten. Kies voor “Yes” en Calyrex zal verschijnen. Hij zal je vertellen dat er Shaderoot Carrots zullen groeien, en dat zijn ros dan Ice-type zou zijn. Kies nogmaals “Yes” om je keuze te bevestigen.

Calyrex zal vervolgens zijn kracht gebruiken om de wortels meteen te laten groeien. Loop naar de wortel toe en druk op de A-knop om hem uit de grond te trekken. Je ontvangt de Iceroot Carrot!

Het volgende wat Calyrex nodig heeft zijn de Reins of Unity, een hulpmiddel waarmee hij Glastrier kan temmen. Dan zien jullie Glastrier voorbij rennen, die de wortel geroken heeft. Calyrex vertelt dat Glastrier op weg is naar het dorpje en dan de mensen in gevaar zijn. Tijd dus om snel terug te keren naar Freezington.

Old Cemetery (Spectrier)

Eenmaal terug in Giant's Bed kun je twee kanten op. Loop richting de grote boom aan je rechterkant, en volg het pad tussen de rotswanden om de Old Cemetery te bereiken. Hier vind je een stenen omheining, met erbinnen een kleine akker.

Zodra je naar de akker toeloopt, krijg je de optie om de Carrot Seeds te planten. Kies voor “Yes” en Calyrex zal verschijnen. Hij zal je vertellen dat er Shaderoot Carrots zullen groeien, en dat zijn ros dan Ghost-type zou zijn. Kies nogmaals “Yes” om je keuze te bevestigen.

Calyrex zal vervolgens zijn kracht gebruiken om de wortels meteen te laten groeien. Loop naar de wortel toe en druk op de A-knop om hem uit de grond te trekken. Je ontvangt de Shaderoot Carrot!

Het volgende wat Calyrex nodig heeft zijn de Reins of Unity, een hulpmiddel waarmee hij Spectrier kan temmen. Dan zien jullie Spectrier voorbij rennen, die de wortel geroken heeft. Calyrex vertelt dat Spectrier op weg is naar het dorpje en dan de mensen in gevaar zijn. Tijd dus om snel terug te keren naar Freezington.

Freezington

Eenmaal terug in Freezington zul je Glastrier of Spectrier zien staan temidden de akkers. Bereid je voor op het gevecht en loop dan naar hem toe. In dit gevecht zul je de Legendarische Pokémon nog niet kunnen vangen, dus doe je best om hem uit te schakelen.

+
Glastrier Lv. 75
Type:
Ability:
Chilling Neigh
Glastrier Lv. 75

+
Spectrier Lv. 75
Type:
Ability:
Grim Neigh
Spectrier Lv. 75

Na het gevecht zal Glastrier of Spectrier weer vluchten. Hij laat wel iets achter: White Mane Hair of Black Mane Hair. De burgemeester komt aanlopen om je te bedanken, en vertelt dat de haarlok van het ros gecombineerd kan worden met een bloem van Calyrex om de Reins of Unity te creëren.

Loop vervolgens weer naar Calyrex toe en praat met hem. Hij zal je het tweede ingrediënt geven: een Radiant Petal. Aan jou de taak om iemand in het dorp te vinden die de Reins of Unity kan maken.

Ga weer naar het huis van de burgemeester en praat met hem om de haarlok en het bloemblad te overhandigen. Helaas weet hij ook niet hoe hij de Reins of Unity kan maken, maar dan Peony binnenlopen, en die weet er wel raad mee. Je ontvangt de Reins of Unity!

Ontvang een gratis Cosmog!

Nadat je het dorp gered hebt van Glastrier of Spectrier, kun je een gratis Cosmog ontvangen. Ga hiervoor naar het huis waar een vrouw met haar Spheal naast zitten. Binnen praat je met de vrouw in de keuken, en ze zal je een Lv. 5 Cosmog geven.

De Pokémon waarin Cosmog uiteindelijk zal evolueren, is afhankelijk van welke versie je speelt. In Pokémon Sword zal Cosmog uiteindelijk evolueren in Solgaleo, en in Pokémon Shield evolueert hij in Lunala.

Wanneer je naar buiten loopt neemt Calyrex het lichaam van Peony weer over. Hij vertelt dat hij weet waar zijn ros is: in de Crown Shrine op de top van de berg. Je volgende taak is dus om de berg te beklimmen.

Om de Crown Shrine te bereiken, zul je (opnieuw) Snowslide Slope moeten doorkruisen. Keer terug naar het Giant's Bed, en blijf links aanhouden. Volg het pad de berg op, en je zult Snowslide Slope bereiken.

Snowslide Slope

Blijf het pad omhoog volgen, en je komt al snel (weer) bij de stenen muurtjes. Loop tussen de muurtjes door. Als je wilt, kun je nu meteen linksaf slaan en achter het muurtje doorlopen om bij een verborgen pad te komen dat naar een tempel leidt, waar de Legendarische Pokémon Regice rust.

Om de tempel van Regice te betreden, heb je een bepaalde Pokémon nodig: Cryogonal. Deze Pokémon is makkelijk te vinden in Snowslide Slope, dus vang er eentje en zet hem vooraan in je team. Hiervoor is het ook nodig dat je je eerste Pokémon in je team buiten zijn Poké Ball rond laat lopen. Indien dat niet zo is, kun je naar Freezington gaan en het huis binnengaan met de vrouw en de Spheal. Praat met het meisje in Eevee-kostuum en antwoord “Yes” om je Pokémon vrij rond te laten lopen.

Check nogmaals de deur van de tempel met Cryogonal aan je zijde, en de deur zal openzwaaien. Binnen vind je een kamer met stippen op de grond. Loop over alle stippen, zodat ze allemaal oplichten, en check dan het standbeeld om het op te nemen tegen Regice.

+
Regice Lv. 70
Type:
Ability:
Clear Body
Regice Lv. 70
Ice Beam
Zap Cannon
Amnesia
Icy Wind

Wanneer je je reis naar de Crown Shrine wilt vervolgen, ga dan terug naar de stenen muurtjes op Snowslide Slope, en klim verder de berg op, tussen de kale bomen door. Blijf het pad volgen, en je zult na een poosje een grotingang bereiken.

Tunnel to the Top

Loop om het gat bij de ingang heen, en je komt bij een splitsing. Neem je het pad naar links, dan zul je een Dragon Fang vinden. Neem vervolgens het pad naar rechts, en je komt in een besneeuwd deel van de grot, waar je naar buiten kunt kijken. Volg het pad en je komt bij de volgende grotingang.

Ook hier splitst het pad zich een aantal keren. Loop je naar links, dan vind je TR15 Fire Blast. Neem het pad naar rechts, en bij de bocht kun je meteen links van je Safety Goggles vinden.

Bij de volgende splitsing zul je recht vooruit een grote stenen pillaar zien. Links van je is een gat, waar je een Normal Gem vindt. Loop je naar rechts, dan vind je een PP Up. Ga vervolgens richting de pillaar.

Bij de pillaar kun je twee kanten op. De juiste weg is een scherpe bocht naar links, wat je rechtstreeks naar de uitgang leidt.

Als je echter meer voorwerpen wilt verzamelen, kun je naar rechts gaan. Dit leidt naar een lang pad met verschillende kleine splitsingen. Bij de eerste splitsing vind je rechts Heavy-Duty Boots. Ga je links, dan kom weer even buiten en kun je via een smal paadje langs de muur verder. Daar vind je aan je rechterkant een Rare Candy, en als je verder naar links gaat een Magmarizer, en ietsje verder een doodlopend pad naar buiten met een Raid Den en TR83 Ally Switch. Om de uitgang van de tunnel vervolgens weer te bereiken, keer je om en blijf je rechts aanhouden om op Path to the Peak te komen.

Path to the Peak

Het Path to the Peak is gelukkig vrij eenvoudig. Volg het pad, tussen de bomen door, en sla dan rechtsaf. Blijf de trappen bestijgen en je bereikt de Crown Shrine.

Crown Shrine

Direct rechts van de Crown Shrine vind je TR11 Psychic. Ga dan het trapje op en loop onder de boog door om de Shrine te betreden.

Hier staan Calyrex en Peony al op je te wachten. Check eerst links om een King's Rock te vinden, tussen de bomen verstopt; loop dan naar Calyrex toe en praat met hem om de Reins of Unity te overhandigen. Loop dan naar links en check de korf om de wortel neer te leggen.

Na een scène zal Glastrier of Spectrier verschijnen, en weet Calyrex hem te temmen met de Reins of Unity. Als dank geeft Calyrex je de kans om hem uit te dagen en te vangen. Bereid je voor op het gevecht, en praat dan met Calyrex om te beginnen!

+
Calyrex (Ice Rider) Lv. 80
Type:
Ability:
As One
Calyrex (Ice Rider) Lv. 80
Glacial Lance
Psychic
Iron Defense
Giga Drain

+
Calyrex (Shadow Rider) Lv. 80
Type:
Ability:
As One
Calyrex (Shadow Rider) Lv. 80
Astral Barrage
Psychic
Agility
Giga Drain

Reins of Unity

Calyrex in zijn Ice Rider of Shadow Rider-vorm is twee Pokémon in één! Wanneer je hem gevangen hebt, zullen Calyrex en zijn ros als één Pokémon aan je team of Box toegevoegd worden. Als je wilt, kun je de Reins of Unity op ze gebruiken om ze te separeren in Calyrex (normale vorm) en Glastrier of Spectrier. Andersom kan ook: gebruik de Reins of Unity op Calyrex en Glastrier of Spectrier om ze te verenigen als Calyrex Ice Rider of Calyrex Shadow Rider.

Na het gevecht zal Peony je bellen om te checken of alles goed is. Tijd om terug te keren naar Freezington en te rapporteren wat er allemaal gebeurd is.

Eenmaal terug in Freezington kun je met Peony praten om Legendary Clue 1 af te vinken. Maar dit is nog niet het einde van Peony's “Adven-tour”, er zijn namelijk nog meer legendes te ontdekken in de Crown Tundra.