Startpagina » Pokémon X & Y » Pokémon X & Y Walkthrough » Pokémon X & Y Walkthrough – Cliff Badge

Pokémon X & Y Walkthrough – Cliff Badge

Santalune City

Loop naar de uitgang van de stad, in het noordwesten. Hier ontmoet je Alexa, de zus van Gym Leader Viola. Ze zal je een Exp. Share geven, en nodigt je uit haar eens op te zoeken als je in Lumiose City bent. Loop door naar Route 4.

Exp. Share

De Exp. Share werkt iets anders in Pokémon X & Y dan in voorgaande games. In plaats van dat je het aan een Pokémon moet geven, is het nu een Key Item wat je aan en uit kunt zetten. Als hij aan staat, krijgt iedere Pokémon in je party een deel van de Exp. Points als je een Pokémon verslaat of vangt.

De Exp. Share staat standaard aan, dus als je hem niet wil gebruiken, duik dan je Bag in. Maar pas op, want zonder de Exp. Share is het spel aanzienlijk moeilijker! Dit is dus voor Trainers die wel van een uitdaging houden.

Route 4

WordPress Tables Plugin

Loop richting het noorden. Onderweg zul je een aantal Trainers tegenkomen. In de bloemenvelden kun je wilde Pokémon vinden. Bij Flabébé hangt de kleur bloem die hij vastheeft, af van het bloemenveld waar je hem in tegenkwam. Vergeet onderweg niet een Poison Barb op te pakken; deze versterkt Poison-type aanvallen.

Bij de poort achterin de Route ontmoet je een jongen en een meisje. Ze stellen zich voor als Dexio en Sina, jonge Trainers die twee jaar geleden aan hun reis begonnen om de Pokédex te vullen. Ze vertellen je over het nieuw ontdekte Fairy-type, en vragen of je meekomt naar het Pokémon Lab. Binnen in de poort geeft Dexio je TM27 Return. Ga nu door de poort Lumiose City binnen.

Fairy Pokémon

Het Fairy-type is een nieuw type wat geïntroduceerd wordt in Pokémon X & Y. Enkele nieuwe Pokémon hebben het Fairy-type, maar er zijn ook oude Pokémon die het gekregen hebben. Fairy-types zijn effectief tegen Fighting, Dragon en Dark, en zwak voor Poison en Steel. Check voor alle matchups onze Type-effectiviteitpagina!

Lumiose City: South Boulevard

In Lumiose City werkt de besturing iets anders dan je gewend bent. Je kunt op twee manieren bewegen: met de D-pad of Circle Pad. Als je de D-pad gebruikt kun je met Up en Down vooruit en achteruit, en met Left en Right de camera draaien als je stilstaat. Gebruik je de Circle Pad, dan kun je je vrij bewegen en zal de camera je automatisch volgen.

Sla vanuit de ingang linksaf en volgt Sina naar het Pokémon Lab. Eenmaal binnen spring je in de lift en ga je naar de derde verdieping (3F). Hier zul je worden begroet door Prof. Sycamore. Volg hem naar zijn bureau, en hij zal je Pokédex beoordelen. Als Shauna en Calem/Serena ook verschijnen, stelt hij voor een Pokémongevecht te houden. Jouw tegenstander is Prof. Sycamore!

+
Pokémon Professor Sycamore
Pokémon Professor Sycamore
Bulbasaur Lv. 10
Squirtle Lv. 10
Charmander Lv. 10

Na het gevecht, besluit Prof. Sycamore je een speciale beloning te geven: je mag een tweede Starter Pokémon kiezen! Je hebt de keuze uit de oude Pokémon Bulbasaur, Charmander of Squirtle. Zij hebben allemaal een speciaal voorwerp vast, namelijk een Mega Stone waarmee ze uiteindelijk kunnen Mega Evolven naar Mega Venusaur, Mega Charizard en Mega Blastoise.

Een Kanto-starter kiezen

Mega Venusaur staat nog steviger in zijn schoenen dan de reguliere Venusaur: hij krijgt namelijk hogere defenses en de Ability Thick Fat, wat hem sterker maakt tegen Fire- en Ice-type aanvallen.

Van Mega Charizard zijn er twee variaties: Pokémon X krijgt Mega Charizard X, die zijn Flying-type inwisselt voor een Dragon-type, en een enorme Attack-boost krijgt. Pokémon Y heeft Mega Charizard Y, die zich juist richt op Special Attack en met zijn Drought Ability de zon op kan roepen als je hem inzet.

Kies je Mega Blastoise, dan krijgen puls-aanvallen zoals Water Pulse en Dark Pulse een bonus. Ook de stats van Mega Blastoise zijn hoger dan die van de reguliere Blastoise.

Na het kiezen van je Kanto starter zullen ook Tierno en Trevor verschijnen. Nu iedereen er is, wil Prof. Sycamore het hebben over Mega Evolution, een nieuwe manier van evolueren die ontdekt werd in de Kalos-regio. Hij vraagt jullie om onderzoek te doen naar Mega Evolution, en stelt voor dat jullie nu naar Camphrier Town gaan.

Voordat je vertrekt, vergeet niet met Sycamore's assistent te praten om TM54 False Swipe te ontvangen, indien je genoeg Pokémon in je Pokédex hebt. False Swipe is een aanval die immens handig is als je zwakkere Pokémon wilt vangen. Op de tweede verdieping (2F) van het gebouw kun je ook met een onderzoeker praten om Luxury Balls te krijgen.

Terug op de eerste verdieping zie je dat Sina met iemand staat te praten. Ze roept je erbij. De man in het zwart stelt zich voor als Lysandre, het hoofd van Lysandre Labs en de maker van de Holo Caster, en zegt dat je je best moet doen. Als je naar buiten wilt lopen, komen Calem/Serena, Shauna, Tierno en Trevor weer naar je toe gerend. Shauna wil iets gaan bekijken en vertrekt. Calem/Serena nodigt je uit om naar Café Soleil te komen. Tierno en Trevor leggen uit hoe je Camphier Town en Café Soleil bereikt, en vertrekken.

Poké Miles

In het Pokémon Center tegenover het Pokémon Lab vind je een man die Poké Miles ruilt tegen allerlei voorwerpen. Poké Miles kun je verzamelen door andere mensen te StreetPasses en door Pokémon te ruilen met andere mensen. Als je iemand geStreetPasst bent, check dan de HOLO CASTER in het PSS Menu om te zien hoeveel Poké Miles je krijgt.

Als je je spel hebt gekoppeld aan Pokémon Global Link, zullen je Poké Miles automatisch verstuurd worden iedere keer dat je Game Sync uitvoert of het spel opslaat terwijl je PSS verbonden is met het Internet. Als je dit uit wilt zetten, kijk dan in PSS SETTINGS in het PSS Menu.

Als je vanuit het Pokémon Lab linksaf slaat, kom je Shauna tegen bij een groot gebouw dat de PR Video Studio heet. Hier kun je je eigen Trainer PR Video maken, die je vervolgens aan andere Trainers kunt laten zien om op te scheppen! Loop de Studio binnen om een uitleg te krijgen over Trainer PR Videos, en je kunt meteen je eigen Trainer PR Video maken. Voordat je vertrekt, praat met het meisje bij het greenscreen achterin om een Lens Case te krijgen; hiermee kun je bij ieder pashokje je oogkleur veranderen!

Trainer PR Videos

Als je later je Trainer PR Video wil bekijken of aanpassen, kun je dat doen bij de PCs in ieder Pokémon Center. Om een nieuwe Trainer PR Video te filmen moet je echter naar de PR Video Studio.

Loop verder richting Café Soleil. Je zult het vinden aan de overkant van de weg; Calem/Serena staat voor de ingang. Lees de bordjes voor ieder gebouw zodat je zeker weet dat je goed zit.

Begroet Calem/Serena bij Café Soleil en ga samen met hem/haar naar binnen. Binnen zien jullie Lysandre en een vrouw die Diantha heet, een beroemde filmster die over de hele wereld bekend is. Lysandre vraagt aan Diantha of ze niet eeuwig jong wil zijn. Als ze weigert, vertrekt hij. Nadat je kennis hebt gemaakt met Diantha vertrekt zij ook. Hierna stelt Calem/Serena voor in de toekomst een keer te vechten.

Kapsalon

Naast Café Soleil zit een kapsalon. Hier kun je je haar laten doen voor 1.500 Pokédollars per behandeling. Je kunt je haarstijl laten veranderen of je haar laten verven. Je kan extra haarstijlen vrijspelen, dus kom later nog eens terug!

Voordat je vertrekt uit Lumiose City, loop alle gebouwen in de stad nog eens door: je kunt onder andere een Quick Claw krijgen, en een Wide Lens als je ten minste één foto gemaakt hebt bij een Photo Spot (zoals die in Aquacorde Town). Ook kun je in de straat tegenover het Pokémon Lab winkels vinden die kruiden en evolutiestenen verkopen.

Verlaat Café Soleil en steek de weg over, richting Route 5. Je krijgt een Holo Clip van Tierno, die zegt dat je naar Route 5 moet gaan. In de poort naar Route 5 ontmoet je Mr. Bonding, een man in een roze pak. Hij legt uit hoe O-Powers werken, en geeft je twee nieuwe O-Powers: Attack Power en Defense Power!

O-Powers

Tijdens het spelen kun je allerlei verschillende O-Powers gebruiken. Hiermee kun je bijvoorbeeld de eerste Pokémon in je team genezen, of tijdelijk extra geld krijgen van het winnen van gevechten. O-Powers kun je gebruiken vanuit het PSS Menu, en kun je gebruiken op jezelf of aan iemand anders geven. Dit kost een aantal punten, die je na een tijdje automatisch weer terugkrijgt. Het is goedkoper om O-Powers aan anderen te geven dan ze zelf te gebruiken!

Als je een bepaalde O-Power vaak genoeg gebruikt of weggeeft, zal het niveau stijgen en het effect sterker worden. Je kunt nieuwe O-Powers krijgen door Mr. Bonding aan te spreken als je hem tegenkomt.

Route 5

Wilde Pokémon Type Manier
Abra
Gras
Paarse bloemen
Zeer zeldzaam
Zeer zeldzaam
Doduo
Gras
Paarse bloemen
Zeldzaam
Zeldzaam
Plusle
Gras X
Paarse bloemen X
Horde
Zeer zeldzaam
Zeer zeldzaam
Zeldzaam
Minun
Gras Y
Paarse bloemen Y
Horde
Zeer zeldzaam
Zeer zeldzaam
Zeldzaam
Gulpin
Horde Frequent
Scraggy
Horde Gemiddeld
Bunnelby
Gras
Paarse bloemen
Gemiddeld
Zeldzaam
Skiddo
Gras
Paarse bloemen
Zeldzaam
Gemiddeld
Pancham
Gras
Paarse bloemen
Zeldzaam
Gemiddeld
Furfrou
Gras
Paarse bloemen
Gemiddeld
Zeldzaam
WordPress Tables Plugin

Buiten op Route 5 loop je een Lucario tegen het lijf. Niet snel erna verschijnt Korrina, de Gym Leader van Shalour City. Ze stelt zichzelf voor, en vervolgens skate ze weg met haar Lucario. Vlakbij de ingang vind je een skatepark. Probeer eens op de rails te grinden!

Even verderop kom je Tierno en Trevor tegen, die het over Horde Battles hebben. Tierno merkt je op, en daagt je uit voor een gevecht!

+
Pokémon Trainer Tierno
Pokémon Trainer Tierno
Corphish Lv. 12

Als beloning voor het winnen, geeft Trevor je wat Honey.

Horde Encounters

Een nieuwe manier van vechten in Pokémon X & Y is de Horde Encounter. Hierbij vecht je met één van je eigen Pokémon tegen maar liefst vijf wilde Pokémon! Hier zitten soms uiterst zeldzame Pokémon tussen. Als je één van deze Pokémon wil vangen, moet je eerst de andere vier uitschakelen.

Door Honey te gebruiken, kun je meer Horde Encounters aantrekken. Ben je door je Honey heen? Vang dan een Combee op Route 4: met zijn Ability kun je extra Honey maken.

Vervolg je reis richting Camphrier Town. Onderweg zul je een aantal Trainers tegenkomen. Neem ook de TM01 Hone Claws mee die je aan zult treffen. Je zult hem herkennen aan het feit dat hij in een gouden Ball verpakt zit in plaats van een rode; dit is bij alle TMs zo in Pokémon X & Y.

Blijf naar het zuidwesten lopen, en uiteindelijk zul je het volgende dorp bereiken.

Camphrier Town

Bij je binnenkomst zul je een Holo Clip ontvangen. Het is een bericht van Lysandre Labs, die wat uitleg geeft over de Holo Caster. In het huis bij de ingang van het dorp woont Cassius, de administrator van het Pokémon Box System in de Kalos-regio. Praat met het meisje in zijn huis om TM46 Thief te krijgen. De andere inwoners geven je een Ultra Ball, Berry Juice en Full Heal.

In het Pokémon Center van Camphrier Town vind je een man die zich de Name Rater noemt. Bij hem kun je de nickname (bijnaam) van een Pokémon laten veranderen. Dit kan echter alleen met Pokémon die je zelf hebt gevangen.

Eén van de gebouwen in het dorp is een hotel. Op de tweede verdieping zul je hier Mr. Bonding vinden, die je een nieuwe O-Power geeft: Sp. Atk Power. In een ander gebouw kun je dagelijks een Pokémon van een bepaald type laten zien om een Berry te ontvangen.

Zodra je met de inwoners gebabbelt hebt, loop je naar het noorden van het dorp. Hier staat Shabboneau Castle, waar je Shauna tegen zult komen. De gids geeft uitleg, die onderbroken wordt omdat een man binnen komt stormen en vertelt dat er iets gebeurd is op Route 7. Jij en Shauna besluiten ook naar Route 7 te gaan. Verlaat het dorp via de uitgang in het westen.

Route 7

Je komt bij een splitsing; blijf doorlopen naar het westen voor Route 7. Hier zul je Shauna tegenkomen. Uiteindelijk kom je bij een brug waar Snorlax op ligt. Om hem wakker te maken heb je een Poké Flute nodig, maar die is meegenomen door de eigenaar van Parfum Palace. Shauna stelt voor om via Route 6 naar Parfum Palace te gaan. Loop terug naar de splitsing en ga naar het noordwesten, richting Route 6.

Berry Fields

Maak een tussenstop bij het paadje naar het zuiden om de Berry Fields te bereiken. Hier kun je Berries planten om ze te laten groeien en er later de vruchten van te plukken. Je ontvangt van de eigenaar een Sprinklotad om je Berries water te geven. In Pokémon X & Y kunnen ook onkruid en wilde Bug-Pokémon je bomen aanvallen. Zorg dus dat je deze plagen bestrijdt!

Je kunt drie Berries in een van de composters gooien om Mulch te maken. Gebruik deze Mulch bij het planten van een Berry, en het zal een effect hebben op de manier waarom je Berries groeien…

Route 6

Wilde Pokémon Type Manier
Oddish
Hoog gras Gemiddeld
Sentret
Hoog gras Gemiddeld
Nincada
Hoog gras Zeldzaam
Kecleon
Hoog gras Zeer Zeldzaam
Espurr
Hoog gras Gemiddeld
Honedge
Hoog gras Zeldzaam
Audino
Schuddende struikjes Zeldzaam
Venipede
Schuddende struikjes Frequent
WordPress Tables Plugin

Deze Route lijkt vrij eenvoudig, maar schijn bedriegt! Loop naar het noorden om bij Parfum Palace te komen. Onderweg zul je langs twee Trainers moeten, maar als je slim bent kun je een confrontatie vermijden. Links en rechts van het pad zie je hoog gras. Om hier te komen, moet je naar Parfum Palace en dan via het linker- of rechterpad teruglopen naar Route 6. Je inzet wordt beloond, want hier is TM09 Venoshock te vinden!

Schuddende struikjes

Langs het pad staan grote bomen en kleine struikjes. Drie van de struikjes zijn echter iets groter dan de andere… Soms, als je naar een van deze struikjes toeloopt, zal hij gaan schudden, en als je er dan naast gaat staan, springt een zeldzame Pokémon tevoorschijn!

Als geen van de struikjes schudden, niet getreurd: je kunt het gebied verlaten en terugkomen om het nog eens te proberen.

De struikjes op Route 6 bevatten soms de zeldzame Pokémon Audino. Deze Pokémon geeft een enorme hoeveelheid Exp. Points als je hem verslaat, dus dit is een uitstekende kans om je nieuwe Pokémon wat bij te trainen!

Parfum Palace

Na de Route kom je aan bij een groot, indrukwekkend kasteel. Loop naar de grote poort, waar je Shauna aantreft. De poortwachter zal vragen om een entree van 1.000 Pokédollars. Betaal de entreekosten en de poort zal openzwaaien. Zodra je binnenkomt, ontmoeten jullie de kasteelheer die zijn verloren Furfrou aan het zoeken is. Shauna stelt voor om te helpen met zoeken.

Loop rechtdoor door de grote deur en over de brug. Je komt nu op de binnenplaats terecht. Shauna zegt dat ze achterin zal zoeken. Loop nu naar links en ga het doolhof van heggetjes in. In het midden vind je HM01 Cut! Hiermee kun je kleine boompjes op je pad weghakken om nieuwe gebieden te ontdekken. Om Cut te gebruiken buiten gevechten heb je de Bug Badge nodig, maar die heb je op dit moment al.

Ga nu naar het doolhof linksboven. Hier zul je Furfrou vinden. Zodra hij je ziet, rent hij weg. Je zult moeten samenwerken met Shauna om hem te pakken te krijgen! Hiervoor moet je een puzzel oplossen. Shauna zal achter je aan lopen. Praat met haar om haar op een plek te laten staan.

Zet Shauna allereerst neer bij de ingang van het doolhof (onderin). Ren nu Furfrou achterna tot hij naar boven rent. Verplaats Shauna vervolgens naar het open vak aan de linker- of rechterkant. Ga dan aan de andere kant van het doolhof naar boven. Als je het goed deed, vlucht Furfrou dan het doodlopende stuk in. Nu kun je hem vangen!

De kasteelheer verschijnt en bedankt jullie. Om het te vieren zal hij een vuurwerkshow organiseren. Ga terug het kasteel in, loop nu helemaal naar links of rechts, en ga de trap op. Loop de andere kant op, richting het midden van het kasteel, tot je in een gang met spiegels en ramen komt. Door de open ramen loop je het balkon op. Praat hier met Shauna.

Er volgt een vuurwerkshow. Achteraf verschijnen de eigenaar en zijn butler. Shauna vraagt om de Poké Flute, die de butler aan je zal geven. Wel wil de eigenaar dat je de Poké Flute later teruggeeft. De butler vertelt ook wat over Mega Evolution en geeft je TM17 Protect. Check alle kamers voor je vertrekt; in een van de kamers ligt een Amulet Coin.

Nu je de Poké Flute hebt, kun je Snorlax wakker maken. Ga terug naar Route 7, en loop bij de splitsing naar het westen om weer bij Snorlax te komen. Geef de Poké Flute aan de gids. Hij vraagt of je klaar bent voor een gevecht.

+
Snorlax Lv. 15
Type:
Voorwerp:
Sitrus Berry
Snorlax Lv. 15
Tackle
Defense Curl
Amnesia
Lick

Nadat je Snorlax gevangen of verslagen hebt, verschijnt de eigenaar van Parfum Palace met zijn Furfrou. Hij besluit om de gids de Poké Flute te laten houden. Daarna vertrekken ze met z'n allen. Nu kun je je reis vervolgen!

Route 7

Wilde Pokémon Type Manier
Psyduck
Horde Gemiddeld
Hoppip
Horde Frequent
Smeargle
Gras
Gele bloemen
Paarse bloemen
Zeldzaam
Zeldzaam
Zeldzaam
Volbeat
Gras
Gele bloemen
Paarse bloemen
Zeldzaam
Zeldzaam
Zeldzaam
Illumise
Gras
Gele bloemen
Paarse bloemen
Zeldzaam
Zeldzaam
Zeldzaam
Roselia
Gras
Gele bloemen
Paarse bloemen
Horde
Zeldzaam
Zeldzaam
Zeldzaam
Zeldzaam
Croagunk
Gras
Gele bloemen
Paarse bloemen
Gemiddeld
Zeer zeldzaam
Zeer zeldzaam
Ducklett
Gras
Gele bloemen
Paarse bloemen
Zeldzaam
Zeldzaam
Zeldzaam
Flabébé
Gras
Gele bloemen
Paarse bloemen
Zeer zeldzaam
Gemiddeld
Gemiddeld
Spritzee Y
Gras
Gele bloemen
Paarse bloemen
Zeldzaam
Zeldzaam
Zeldzaam
Swirlix X
Gras
Gele bloemen
Paarse bloemen
Zeldzaam
Zeldzaam
Zeldzaam
WordPress Tables Plugin

Loop verder naar het westen. Al snel kom je Tierno en Trevor tegen. Met z'n allen gaan jullie naar de Pokémon Day Care. Hier legt Trevor uit hoe de Day Care werkt. Daarna vertrekken ze weer.

Pokémon Day Care

Net als in voorgaande Pokémon-games, kun je bij de Pokémon Day Care twee Pokémon achterlaten. Deze Pokémon worden dan verzorgd en getraind terwijl jij andere dingen doet. Pas wel op, want aanvallen die ze leren door in level te stijgen kunnen hun oude aanvallen overschrijven. Ook is de Day Care niet gratis: als je je Pokémon komt ophalen, moet je een prijs betalen die hoger is als de Pokémon meer levels is gestegen.

Als je een mannetjes- en een vrouwtjes-Pokémon samen bij de Day Care achterlaat, kan het soms zijn dat je bij terugkomst een ei (Egg) aantreft! Neem dit ei mee op je reis, en het zal dan vanzelf uitkomen.

Blijf naar het westen lopen, en je komt Trevor opnieuw tegen bij een groot gebouw. Dit is het Battle Chateau, waar je met andere Trainers kunt vechten. Als je binnen loopt, kom je Viola tegen. Ze beveelt je aan bij de kasteelheer. Je krijgt nu de titel van Baron(ess)!

Battle Chateau

In het Battle Chateau kun je iedere dag nieuwe Trainers vinden om tegen te vechten. Anders dan in sommige andere speciale gebouwen krijg je hier gewoon Exp. Points en geld als je wint.

Als je genoeg Trainers verslaat, krijg je een hogere titel, wat leidt tot meer en sterkere Trainers. Je kunt ook een writ schrijven om voor één dag meer Trainers of sterkere Trainers aan te trekken.

Even verderop kom je Calem/Serena tegen, die een Multi Battle met iedereen wil houden! Je vecht samen met Calem/Serena tegen Tierno en Trevor.

+
Pokémon Trainers Tierno & Trevor
Pokémon Trainers Tierno & Trevor
Corphish Lv. 16
Pikachu Lv. 14
Flabébé Lv. 14

Calem/Serena stelt voor naar Ambrette Town te gaan. Als je verder loopt zie je een grot. Deze grot heeft twee ingangen. De eerste ingang die je ziet leidt naar Cyllage City, maar als je deze ingang probeert zie je dat je Strength nodig hebt om verder te komen. Loop naar het zuidwesten en gebruik de tweede ingang, die naar Ambrette Town leidt.

Connecting Cave

Wilde Pokémon Type Manier
Zubat
Grot
Horde
Gemiddeld
Gemiddeld
Whismur
Grot
Horde
Gemiddeld
Frequent
Meditite
Grot Gemiddeld
Axew
Grot
Horde
Zeldzaam
Zeldzaam
WordPress Tables Plugin

Op dit moment is er nog niets te doen in de Connecting Cave. Hij is vrij kort, zonder Trainers die je lastig vallen. Volg het pad naar de uitgang. Een Scientist onderweg geneest je Pokémon als je met haar praat.

Route 8

Wilde Pokémon Type Manier
Taillow
Horde Zeldzaam
Wingull
Horde Frequent
Spoink
Gras
Gele bloemen
Gemiddeld
Zeldzaam
Zangoose
Gras
Gele bloemen
Horde
Zeldzaam
Zeldzaam
Gemiddeld
Seviper
Gras
Gele bloemen
Horde
Zeldzaam
Zeldzaam
Gemiddeld
Absol
Gras
Gele bloemen
Zeldzaam
Gemiddeld
Luvdisc
Old Rod Altijd
Bagon
Gras
Gele bloemen
Zeer zeldzaam
Zeer zeldzaam
Drifloon
Gras
Gele bloemen
Gemiddeld
Zeldzaam
Mienfoo
Gras
Gele bloemen
Zeldzaam
Gemiddeld
Inkay
Gras
Gele bloemen
Zeldzaam
Zeldzaam
Dwebble
Rock Smash Frequent
Binacle
Rock Smash Gemiddeld
WordPress Tables Plugin

Als je de trap afloopt, kom je Dexio en Sina tegen. Ze zullen je een Pokédex upgrade geven: de Coastal Kalos Pokédex! Loop naar het zuiden om Ambrette Town te bereiken. Ondertussen zul je een aantal Trainers moeten verslaan.

Sky Battles

Op deze Route kun je de eerste Sky Trainer vinden! Deze zal je uitdagen tot een Sky Battle, een nieuw type gevecht in Pokémon X & Y. Een Sky Battle is hetzelfde als een normaal gevecht, echter kunnen alleen vliegende en zwevende Pokémon meedoen. Sky Battles zijn volledig optioneel, dus maak je geen zorgen als je geen gevechtsklare Pokémon hebt.

Ambrette Town

Voordat je de trap af kunt lopen, komt Calem/Serena aangerend. Hij/zij stelt voor naar het Fossil Lab te gaan. Maar voordat je daarheen gaat, zijn er genoeg andere dingen te doen. Praat eerst met de man vlakbij het Pokémon Center. Hij geeft je TM94 Rock Smash! Gebruik Rock Smash om nieuwe Pokémon te vinden, bijvoorbeeld op Route 8.

Naast het Pokémon Center is het Aquarium. Ga naar binnen, ga links de trap af en praat met de visser voor het Magikarpstandbeeld. Hij geeft je de Old Rod. Nu kun je vissen naar Pokémon!

Klim de trap weer op en verlaat het aquarium door de ingang. Loop nu helemaal naar beneden en ga Hotel Ambrette binnen. Op de eerste verdieping geeft een vrouw je TM96 Nature Power. Op de tweede verdieping vind je Mr. Bonding, die je weer een nieuwe O-Power geeft, namelijk Sp. Def Power.

Ga weer naar buiten en loop de trap op. Ga nu het gebouw rechts binnen, bij de lantaarnpaal. Dit is het Fossil Lab. Loop binnen naar rechts en Calem/Serena komt aangelopen. De onderzoekers weten niets van Mega Evolution, maar raden je aan naar Glittering Cave te gaan. Verlaat het Fossil Lab en loop door de poort rechts. Praat onderweg met de vrouw voor een Rocky Helmet!

Neem een Escape Rope mee!

Het is heel gemakkelijk om te verdwalen in Glittering Cave. Zorg dat je een Escape Rope bij je hebt voordat je vertrekt, zodat je kunt voorkomen dat je vast komt te zitten.

Route 9

Wilde Pokémon Type Manier
Hippopotas
Rotsgrond Frequent
Sandile
Rotsgrond Frequent
Helioptile
Rotsgrond Gemiddeld
WordPress Tables Plugin

Loop het trapje af, en je zult een Rhyhorn zien. Als je er van de zijkant tegenaan loopt, zul je erop springen. Om af te stappen druk je op B. Op de Rhyhorn kun je op het rotsige terrein lopen. Pas wel op voor wilde Pokémon als je op de rotsen loopt! Als je bij een grijze rots komt, druk je op A om hem kapot te breken.

Volg het pad tot je bij een grotingang komt. Onderweg kun je op verschillende plaatsen afstappen met de B-knop om voorwerpen op te rapen. De vrouw in het rood bij de grotingang zal je Pokémon genezen. Als je er klaar voor bent, stap je de grot binnen.

Glittering Cave

Wilde Pokémon Type Manier
Machop
Grot Gemiddeld
Onix
Grot
Rock Smash
Zeldzaam
Gemiddeld
Cubone
Grot Gemiddeld
Rhyhorn
Grot Zeldzaam
Kangaskhan
Grot Zeer zeldzaam
Mawile
Grot Zeer zeldzaam
Lunatone
Grot Zeldzaam
Solrock
Grot Zeldzaam
Woobat
Plafond Frequent
Dwebble
Rock Smash Frequent
Ferroseed
Plafond Gemiddeld
WordPress Tables Plugin

In het eerste deel van Glittering Cave werkt de camera hetzelfde als in Lumiose City. Ook zitten er geen wilde Pokémon: alleen als je in een schaduw loopt, verschijnt een wilde Pokémon.

Volg het pad in de grot. Bij de eerste splitsing loop je rechtdoor. Blijf het pad volgen. Bij de volgende splitsing kun je linksaf slaan voor een Hard Stone. Ga anders rechtdoor. Bij de derde splitsing sla je linksaf voor TM65 Shadow Claw, of rechtdoor om verder te gaan. Uiteindelijk kom je bij een doorgang.

In dit tweede gebied zitten wel wilde Pokémon. Maak je klaar voor een gevecht, want als je verder loopt kom je een man gekleed in het rood tegen. Dit is iemand van het kwaadaardige Team Flare! Het blijkt dat ze de onderzoeker van het Fossil Lab gevangen houden. Versla hem en volg het pad van de rails. Verderop vind je nog meer Team Flare Grunts. Na de tweede Grunt komt Calem/Serena toegesneld om je te helpen met de laatste twee.

Iets verderop vind je de onderzoeker van het Fossil Lab. Hij heeft twee Fossils gevonden, en laat je er eentje kiezen. Kies het Jaw Fossil als je Tyrunt wil een Rock/Dragon-type Pokémon, of het Sail Fossil als je Amaura wil, een Rock/Ice-type Pokémon.

Calem/Serena stelt voor vervolgens naar Cyllage City te gaan. Verlaat de Glittering Cave en keer terug naar Ambrette Town, maar niet zonder een tussenstop te maken bij het Fossil Lab om je nieuwe Pokémon te ontvangen! Praat ook met de onderzoeker die je gered hebt voor een Aerodactylite. Ga dan naar het Aquarium (naast het Pokémon Center), loop de traf af en verlaat het gebouw aan de onderkant. Je bent nu weer op Route 8!

Route 8

Loop de lange trap af naar het strand. Begeef je dan richting het noorden over het strand. Onderweg kom je een zwemster tegen, die je de Dowsing Machine geeft! Blijf naar het noorden lopen, een paar Trainers op je pad verslaand, en je komt uit in Cyllage City.

Dowsing Machine

In Pokémon X & Y werkt de Dowsing Machine opnieuw weer iets anders. Zoals gewoonlijk kun je hem aan- of uitzetten in het Key Items-gedeelte van je Bag. Als de Dowsing Machine aanstaat, kunnen de Roller Skates niet gebruikt worden. Tip: registreer de Dowsing Machine onder de Y-knop om er snel gebruik van te kunnen maken.

Zodra je in de buurt komt van een voorwerp schieten er twee blauwe stralen uit je Dowsing Machine en hoor je een geluidje. Als je dichter in de buurt komt, worden de stralen groen, geel en vervolgens rood. Zodra ze rood zijn en elkaar kruisen, druk je op A om een verborgen voorwerp te vinden! Echter, als je te ver door loopt verdwijnen de stralen. Als je naar een item speurt en de stralen verdwijnen plotseling, probeer dan rond te draaien tot je het signaal weer opgepikt hebt!

Cyllage City

Cyllage City is een sportieve stad, met een grote helling voor wielrenners. Hier kun je zelf ook een fiets krijgen. Ga hiervoor in het gebouw rechts van het Pokémon Center. Dit is de Bike Shop. Je wordt naar de balie geroepen door de verkoper. Beantwoord zijn vraag met “Of course!”, en je krijgt een gratis Bicycle cadeau! Je kunt zelfs de kleur kiezen: geel of groen. Denk er wel goed over na, want je kunt later niet wisselen.

In het huis achter het Pokémon Center geeft iemand anders je ook een quiz. De antwoorden zijn “Persim Berry” en “Confused”. Als beloning krijg je Persim Berries. In het nabije restaurant kun je met andere mensen praten om nieuwe Pokémon in je Pokédex te krijgen. Het kost echter wel geld om binnen te komen.

Bezoek Hotel Cyllage en vind Mr. Bonding op de tweede verdieping om wederom een nieuwe O-Power te krijgen: Prize Money Power! Op de eerste verdieping krijg je van een man TM44 Rest en TM88 Sleep Talk. Deze twee aanvallen werken elkaar goed in de hand.

Volg het grijze pad en beklim de helling aan de oostzijde van de stad. Halverwege kom je Grant tegen, de Gym Leader. Hij geeft je HM04 Strength! Maar om het te gebruiken, moet je eerst de Cliff Badge winnen. Volg Grant om bij de Gym te komen.

Cyllage City Gym

De puzzel in deze Gym is dat je de enorme rots in het midden moet beklimmen. Hiervoor kun je de handvaten gebruiken. Ga op een blauwe pijl staan om aan een muur te hangen. Vervolgens moet je weer boven een blauwe pijl van de muur af klimmen.

Om alle Trainers te ontwijken en de top te bereiken, neem je de volgende route: loop naar rechts om de muur heen, en beklim daar de muur. Beklim vervolgens de linkermuur. Loop naar links om de rots heen, en beklim de tweede muur die je ziet.

Ten slotte beklim je de laatste twee muren om bij Gym Leader Grant te komen.

+
Leader Grant
Leader Grant
Amaura Lv. 25
Tyrunt Lv. 25

Voor het verslaan van Grant krijg je de Cliff Badge en TM39 Rock Tomb! Met de Cliff Badge gehoorzamen geruilde Pokémon t/m Lv. 40 je. Ook kun je nu Strength gebruiken buiten gevechten.

Aan de bovenkant van de helling in Cyllage City zit de ingang van Connecting Cave. Gebruik hier je nieuwe Strength HM om de rotsen aan te kant te duwen en een snellere route te openen! Voor Trainers hoef je niet bang te zijn, want die zitten hier niet. Wel vind je hier TM40 Aerial Ace en ontvang je TM21 Frustration van een reiziger.

Als je in je Badge Case kijkt (onder je Trainer Card), zul je zien dat de volgende Gym Leader Korrina is. Haar Gym staat in Shalour City, dus dat wordt je volgende bestemming!